Istraživanja potvrđuju da šarenilo stimulira dječji mozak. Zato opremite njihove sobe ili kutak u stanu stvarima koje pršte od veselja, a da sve bude još radosnije, zajedničkim snagama sve dekorirajte. Donosimo vam nekoliko ideja s Pinteresta o tome što biste sve mogli staviti u dječju sobu da bi bila baš takva - stimulativna za razvoj.

Plišane igračke odličan su odabir, jer omogućuju kreativnu igru, ali se i lako održavaju.

Već neko vrijeme vlada trend drvenih igračaka, koje djeci omogućuju mnogo više doživljaja od plastičnih. Osim što je drvo prirodan materijal, ako je obojan eko bojama, takve igračke sasvim su bezopasne čak i za malu djecu. Pregršt je takvih igračaka danas na tržištu, a drvena kuhinja za imitiranje mame i tate idealna je i za djevojčice i za dječake.

Djeca vole stvarati nešto vlastitim rukama. Nabavite im igračke koje moraju sami sastaviti. Ona poput ove na fotografiji niže, uistinu nudi bezbroj mogućnosti i potiče dječju maštu. To je jedna od onih stvari za koje nećete požaliti što ste ju kupili, jer ju dijete neće vrlo brzo odbaciti, već će joj se uvijek iznova s oduševljenjem vraćati. Igra s ovakvim igračkama 'stvaralicama' pun je pogodak i za malu i za nešto veću djecu pa čak i školarce.

Samostalna igra – dobar način da djecu potaknete na više samostalne igre jest taj da odvojite dio njihovih igračaka, pospremite ih na neko mjesto i date im nakon mjesec dana. Vjerujte, bit će njima oduševljeni! Ovakve prozirne kutije za organizaciju, sjajan su izbor za skladištenje igračaka koje ste na neko vrijeme pospremili. Naime, u svakom trenutku možete vidjeti što je točno u njima te bez previše pretraživanja uzeti određenu igračku te ju dati djetetu.

Izradite originalne ukrase s mališanima. Zadajte im neki zadatak, primjerice da na kartonu nacrtaju krokodila, slona i balerinu te da to oboje. Izrežite oblike i povješajte na zid. Takvi će crteži djeci biti najdraži, a ujedno su i najljepši ukras koji možete staviti u njihov prostor. Čak i kad malo porastu, takvi im crteži mogu biti sjajan podsjetnik na rano djetinjstvo, ali i na to koliko su kroz godine napredovali u kreativnom izražavanju.

Stare ormariće i krevetiće kojima ste se vi igrali obojite u neku živopisnu boju i darujte ih svojom djetetu. Bit će oduševljeno. Samo neka je veselo! Moto je svake dječje sobe i u tim prostorima im omogućite najviše slobode.

Tekst: Josipa Scotti Čavlina

Foto: Pinterest