Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cardi B trogodišnjoj kćeri darovala skupocjenu Birkinicu. Što joj poručuje stalno ju obasipajući materijalnim?

Djeca nisu rođena opterećena materijalnim, to je nešto što se uči. A obasipajući ih stalno poklonima, učimo ih, između ostalog, da je to prihvatljiv način na koji se pokazuje ljubav. Reperica Cardi B svoju trogodišnjakinju stalno ...

Reperica Cardi B na svom je profilu objavila fotografije s trogodišnjom kćerkom Culture. Cardi, koja je u visokom stupnju trudnoće, pozirala je u mini crnoj haljini, dok je njezina kći bila u neodoljivom žutom kompletu te je pažnju pratitelja privukla jednim detaljem. Naime, Culture nije pozirala samo s ogrlicom s dijamantnim privjescima, već i s Birkin torbom za koju je njezina mama izdvojila 320 000 kuna. Sama žuta personalizirana dizajnerska torba ima kristale u srebrnim i duginim bojama. Cardi B i njezin suprug Offset navodno su tjednima pregovarali s dizajnerima o izgledu torbe u koju je uloženo više od 100 sati rada.

Međutim, ovaj potez glazbenice podijelio je mišljenja. Neki su oduševljeni poklonom, ali ima i onih kojima se ovo čini i više od pretjerivanja. 'Strašna torba', 'novac ne kupuje stil', 'koliko je torba ružna', 'je li ovo zaista prikladan poklon za trogodišnju djevojčicu?', samo su neki od komentara. Međutim, ovo nije prvi put da je Cardi kćer oduševila dizajnerskom torbicom. Prije samo nekoliko mjeseci, Culture je prošetala bijelu Chanel torbu koja košta 30 000 kuna, dvije mini Dior  torbe - obje koštaju 27 000 kuna, naušnice od 3000 kuna i još mnogo toga.

View this post on Instagram

A post shared by Cardi B (@iamcardib)

Mi se osim toga je li ovo zaista prikladan poklon za trogodišnju djevojčicu, pitamo i u kakvu će djevojku i ženu jednoga dana izrasti ova curica. Naime, obasipajući djecu poklonima, učimo ih tome kako mi razumijemo i dajemo ljubav. Oni to prihvaćaju kao svako ljudsko biće - žele još! I dok Cardi svoju curicu obasipa skupocjenim poklonima, jer joj takve može priuštiti, ne razlikuje se previše od roditelja koji svoju djecu stalno daruju nekim drugim, povoljnijim stvarima. Pa u čemu je bit?!

Djeca nisu rođena opterećena materijalnim. To se uči!

A dajući im stalno materijalno, nagrađujući ih poklonima... može se dogoditi da djeca odrastu u uvjerenju da je konstantan priliv poklona najsigurniji pokazatelj ljubavi. U tom slučaju ona neće biti u stanju napraviti razliku između pažnje, novca i poklona. Zbog fokusiranja na materijalnu vrijednost poklona, djeca mogu imati poteškoća u razumijevanju simboličke vrijednosti poklona i važnosti darivanja. Djeca će smatrati da su pokloni njihovo pravo ili uopće neće obraćati pažnju na njih ukoliko ih stalno budu dobivali. Umjesto toga, treba im pružiti priliku da kažu što bi stvarno željeli, a da im ta želja ne bude automatski ostvarena. Tako uče sanjati, zamišljati sebe u budućnosti, zapamtiti trenutak u kojem su njihove želje i potrebe zadovoljene kao i da nemaju napade bijesa kada ne dobiju ono što su željeli. Upravo je ovo proces u kome djeca uče da nisu svemoćna, što većina djece vjeruje, proces kroz koji odrastaju.

A ljubav se, uostalom, pokazuje na mnoge druge načine.

Dajući djeci svoje vrijeme kroz razne aktivnosti poput kuhanja, igre, čitanja, diskutiranja, planinarenja, maženja... ili bilo čega što nam padne na pamet, također dajemo ljubav. I opet, djeca to bezuvjetno prihvaćaju i naravno, žele još. Odgovornost je i izbor odraslih kako svojoj djeci daju ljubav, a djeci će ovisno o tome postati važne stvari i pokloni ili bivanje zajedno kroz zajedničke aktivnosti.

Tekst: Dunja Ladić

Foto: Profimedia, Instagram

Najnovije

Najpopularnije