Iz znanstvenih krugova stiže dobra vijest za ljubitelje kave: istraživanje objavljeno krajem prošlog mjeseca u časopisu BMC Public Health otkrilo je da osobe koje redovito piju kavu imaju 21 posto smanjen rizik za razvoj bolesti jetre i 49 posto manji rizik od smrti zbog kronične bolesti jetre.

Kronična bolest jetre (CLD) glavni je zdravstveni problem širom svijeta. Između 1990. i 2017. godine globalna smrtnost zbog CLD-a porasla je sa 899 000 na 1,32 milijuna ljudi. CLD je kronična upala koja uzrokuje uništavanje jetrenih tkiva, što dovodi do razvoja ožiljnog tkiva fibroze i ciroze, a u nekim slučajevima ciroza može dovesti i do raka jetre.

Već su neka prethodna istraživanja pokazala su da kava ima pozitivan učinak na sprječavanje razvoja bolesti jetre. Autori najnovijeg istraživanja, znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Southampton i Instituta Queen’s Medical u Edinburghu, istražili su koja kava je najučinkovitija u zaštiti zdravlja jetre: mljevena, instant ili beskofeinska.

Pokazalo se da su zdravstvene dobrobiti najizraženije kod ljudi koji su pili mljevenu kavu s kofeinom. Iako su instant kava i kava bez kofeina povezane sa zdravstvenim blagodatima za zdravlje jetre, mljevena kava s kofeinom imala je najveći učinak.

Osim kofeina, kava sadrži više od 1000 kemikalija, a dvije kemikalije, kahweol i kafestol, za koje se smatra da štite od bolesti jetre, najzastupljenije su u mljevenoj kavi. (Kavi bez kofeina nedostaje kofein, dok filtrirana i instant kava sadrže minimalne količine kahweola i kafestola.)

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 495.585 osoba, a u prosjeku ih se pratilo 10 godina. Tijekom tog razdoblja njih 78 posto konzumiralo je mljevenu kavu s kofeinom, instant kavu ili kavu bez kofeina, dok njih 22 posto uopće nije pilo kavu.

Tijekom istraživanja, zabilježeno je 3.600 slučajeva kronične bolesti jetre ili bolesti masne jetre. Također, zabilježena su i 184 slučaja karcinoma jetre.

Pokazalo se da osobe koje redovito uživaju u kavi imaju za 21 posto smanjen rizik od razvoja kronične bolesti jetre i za 20 posto manji rizik od povišene razine masti u jetri. Sudionici istraživanja koji su redovito pili kavu imali su i 49 posto smanjen rizik od smrti od kronične bolesti jetre.

'Pokazali smo da je konzumacija svih vrsta kave povezana sa smanjenim rizikom od ishoda bolesti jetre', rekao je jedan od autora istraživanja, profesor Jonathan Fallowfield sa Sveučilišta u Edinburgh.

Najveću korist od ispijanja kave, pokazalo se, imaju oni koji piju četiri šalice kave dnevno, a najbolje su prošli ljudi koji su pili mljevenu kavu, u odnosu na one koji su pili instant ili beskofeinsku kavu. Zdravstvena korist kave umanjila se nakon četvrte šalice kave dnevno.

Na osnovu dobivenih rezultata znanstvenici su zaključili da bi se kava potencijalno mogla koristiti kao pristupačan i svima dostupan način za smanjenje rizika od razvoja bolesti jetre.

'Čini se da ovo istraživanje najuvjerljivije govori u prilog tome da je konzumacija kave povezana sa smanjenjem smrtnosti od bolesti jetre', komentirao je dr. Joseph Lim, profesoru na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale.

Znanstvenici još uvijek ne znaju sa sigurnošću kako se kava bori protiv bolesti jetre, ali sumnjaju da je to zato što popularni napitak ima protuupalna ili antifibrotična svojstva.

Neka su ranija istraživanja pokazala da je konzumacija kave povezana s nižom razinom jetrenih enzima. Najčešće visoka razina jetrenih enzima nije razlog za zabrinutost, ali oni mogu biti znak upale ili oštećenja jetre.

Još jedan detaljan pregled iz 2016. otkrio je da pijenje kave može nadoknaditi oštećenje jetre zbog prekomjerne konzumacije određene hrane i alkohola.

Prema dr. Tamar H. Taddei, profesorici na Medicinskom fakutetu Sveučilišta Yale, teško je odrediti kako je i zašto kava svojevrstan lijek za bolesti jetre.

'Moramo naučiti mnogo više o tome koje su komponente kave i koji su dijelovi procesa pripreme kave - od zrna do šalice – korisni za zdravlje', rekla je Taddei.

Koliko kave biste trebali popiti?

Liječnici, koji skrbe o pacijentima s bezalkoholnom bolešću masne jetre, preporučuju jednu do dvije šalice crne kave s kofeinom dnevno.

Ljudi kojima kava izaziva žgaravicu ili gastrointestinalne probleme savjetuju da unos kave prilagode svom organizmu.

Osobama s teškim srčanim bolestima, ili visokim krvnim tlakom, savjetuje se da izbjegavaju piti puno kave ako to pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock