Nakon što su se upoznali na internetu, Tatijana Busic i Brendan Schultz sreli su se u jednom restoranu u Torontu. ‘Rukovali smo se i zagrlili, i odmah sam znala da je ćemo provesti lijepe zajedničke trenutke’, prisjeća se 42-godišnja Tatijana, ‘Jednostavno, imali smo kemiju’.

Brendan, koji je tada imao 45 godina, odgovarao je u potpunosti Tatijaninim potrebama i željama: bio je financijski situiran, metalno je bio zdrav, nije bio pušač, a pio je samo u posebnim prilikama. Nakon godinu dana dejtanja, Brendan, koji je bio homoseksualac, i Tatijana, heteroseksualne orijentacije, dogovorili su se da će imati dijete. Godinu dana kasnije rodio im se sin Milo.

Dogovor u kojem dvoje ljudi, koji nisu u romantičnoj vezi, odluče zajedno odgajati dijete naziva se  izborno ili dogovoreno su-roditeljstvo. Nešto kao prijatelji s povlasticama, ali u ovome slučaju povlastice su emocionalna, psihološka, fiziološka i praktična briga o zajedničkom djetetu.

Mnogi se odlučuju na takvo, dogovoreno roditeljstvo kada u već zrelim godinama nisu uspjeli ući u romantičnu vezu, a žele osnovati obitelj. Na zapadu Europe i u velikom dijelu SAD-a sve veći je porast takvih, dogovorenih obitelji.

Zbog porasta takvih obitelji, pokrenute su i web stranice za spajanje i upoznavanje potencijalnih roditeljskih partnera, kao što su coparents.com,modamily.comfamilybydesign.org, koje funkcioniraju kao platforme s registriranim profilima korisnika. ‘Na našim se stranicama, koliko se može primijetiti, najčešće spajaju homoseksualni muškarci i heteroseksualne žene’, za Todaysparent.com je izjavio Ivan Fatovic, osnivač portala Modamily.

Na tisuće pripadnika LGBTQ2+ zajednice, ali i heteroseksualnih Kanađana, većinom u 30-ima i 40-ima, otvorili su svoje profile na ovim stranicama u nadi da će pronaći srodnu platonsku dušu i ostvariti se kao roditelji. Na ovim stranicama možete pronaći sve, od donora sperme i jajašaca pa do partnera koji bi s vama dijelio roditeljstvo, a članstvo na jednom takvom sajtu stoji, ovisno o zahtjevima i vašoj potražnji, od 24 dolara (152 kn), za potražnju partnera, do 8000 dolara (oko 60 000 kn), za donora sperme, jajašca ili traženje surogat-majke.

Parovi, koji su spojeni isključivo da bi postali roditelji, komentiraju razliku između odnosa, koji se na početku temelji na romantičnim osjećajima, i odnosa koji je izrazito platonski i za cilj ima roditeljstvo. Osim što nimalo nisu zabrinuti za to hoće li funkcionirati seksualno i hoće li među njima biti dovoljno romantike, u potencijalnom roditeljskom partneru uglavnom se traže sličnosti u pogledu odgoja djece, životnh afiniteta i načina života, a zajednički je cilj boljitak djeteta.

Zato što je dogovoreno roditeljstvo platonski odnos ne znači da među partnerima nema ‘iskre’ i da se kroz neko vrijeme ne može dosegnuti razina bliskosti potrebna za kvalitetan odnos. Umjesto ‘leptirića u trbuhu’, potencijalni partneri trude se biti kompatibilni u pitanjima kako organizirati financije, koje blagdane slaviti, je li bolje da dijete trenira hokej ili je to pregrub sport i sl.

U jednoj kući u Torontu u kućanstvu žive 36-godišnja Sarah MacDonald, 43-godišnji Mubein Bino Tarahi i njihov 2-godišnji sin Adaan. Naizgled, obitelj kao svaka druga. No tata Mubein živi na gornjem katu, a mama Sarah na donjem katu kuće. Vrata koja dijele njihove stanove stalno su otvorena kako bi maleni Adaan mogao slobodno ići, kako poželi, i mami i tati.

Sarah i Mubein upoznali su se na sajtu za spajanje potencijalnih roditelja i nakon godinu dana upoznavanja odlučili imati zajedničko dijete. Svoj su dom prilagodili tako da žive kao cimeri i prijatelji koji zajedno dijele roditeljske odgovornosti i brigu o malenome Adaaanu.

‘Ne znam kako bih objasnila naš prvi susret… Zamislite kako izgleda ljubav na prvi pogled, samo s jednim drukčijim detaljem – zaljubite se u nekog muškarca jer će biti idealan otac vašem zajedničkom djetetu’, ispričala je Sarah.

‘Oboje smo bili spremni napraviti tako veliki korak. Jednostavno smo sve stavili na stol – financije, bivše seksualne partnere i reproduktivno zdravlje, slabosti, želje, poglede na svijet’, priča Sarah.

Ovaj par smatra da je na parovima koji se spoje iz romantičnih razloga preveliko opterećenje, održavanje romantičnog odnosa i odgoj djece, a oni su usmjereni samo na odgoj i brigu o djetetu.

Promatrajući ovaj sve više rastući trend, ne možemo a da se ne zapitamo - ne podsjeća li to na novi način 'tradicionalnog' dogovaranja brakova radi opstanka vrste i preživljavanja, samo uz jednu razliku, partneri danas u ovakav brak ulaze vlastitom odlukom i izborom, a prije 100-injak godina brakove su im dogovarali roditelji? Treba li doista temelj za osnivanje obitelji biti razumski ili emotivni izbor? Na svakome je da odluči za sebe.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock