Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postpartumske boljke: Kako se nositi s gubitkom kose nakon porođaja?

Ako ste nedavno rodili, vjerojatno ste primijetili kako vam kosa ispada više nego prije poroda, i to je posve normalno. Evo što trebate znati o postporođajnom gubitku kose

 opadanje kose

Ako ste nedavno rodili, vjerojatno ste primijetili kako vam kosa ispada više nego prije poroda, i to je posve normalno. Evo što trebate znati o postporođajnom gubitku kose

Dok tijekom trudnoće vaša kosa, koža i nokti mogu doista zablistati, nakon poroda često se događa da vam kosa počne ispadati, nokti se listaju i pucaju, a koža je suha. Ovi su simptomi rezultat hormonskih promjena u tijelu, a vjerojatno vas zanima koliko dugo traje ovo razdoblje i možete li ga uopće prevenirati.

Kosa opada na dnevnoj bazi, a promjene koje se događaju tijekom trudnoće mogu to samo pojačati.  Dermatologinja Sejal Shah kaže: ‘Tijekom trudnoće događaju se mnoge hormonske promjene koje, među ostalim, i ubrzavaju rast kose.‘ Drugim riječima, tijekom trudnoće ste ‘zaštićeni’ od ispadanja kose.

Jednom, kada se nakon trudnoće hormoni vrate u ravnotežu, dolazi do naglog pada estrogena, koji uzrokuje pojačano opadanje kose. No utješno je da vam kosa nije opadala nekoliko mjeseci pa se neke vlasi trebaju promijeniti. Ta se pojava još naziva telogeni efluvij.

Osim hormonskih promjena, dakako, tu je i stres kojem je izložena nova majka, pogotovo ako je riječ o prvom djetetu, umor, nedostatak sna, iskustvo dojenja, nove prehrambene navike... sve to ostavlja traga.

Dobra je vijest što je gubitak kose nakon poroda privremen i nestat će do prvog rođendana vašeg djeteta. Do tada, isprobajte trikove koji će vam pomoći da smanjite ispadanje kose ili da ga prikrijete.

Prava njega

Svakako krenite od odabira šampona i regeneratora, a pritom vodite računa kako su šamponi za volumen dobar odabir. No s regeneratorom biste trebali štedljivo jer bi veće količine mogle samo ‘prilijepiti’ preostalu kosu uz glavu te joj oduzeti volume. Maske za kosu su odličnje za njezinu hidratizaciju, ali obratite pozornost na to da je dobro isperete nakon korištenja. Ako koristite sušilo za kosu, sušite je hladnim zrakom kako ne biste dodatno oštetili vlasi.

S kosom budite nježni!

Dakle, ako koristite sušilo, obavezno uključite opciju s hladnim zrakom. Frizeri preporučuju da kosu prije sušenja ne raščešljavate, jer mokra lakše puca, a za češljanje odaberite četke od prirodne dlake. Kod stiliziranja izbjegavajte gelove, pjene i lakove za kosu, koji lijepe vlasi, zbog čega lakše ispadaju i pucaju. Naravno, vezanje kose u repove i punđe ometa cirkulaciju pa izbjegavajte takve frizure dok ne prestane faza gubitka kose.

Kosu hranite iznutra! U svoju prehranu uvrstite namirnice bogate vitaminima, pogotovo B7, flavonoide i antioksidanse jer hrane folikule kose te potiču njezin rast. Uživajte u crnoj čokoladi, a celer, žutanjak, mahunarke, mlijeko, orašasti plodovi, pivski kvasac, banane i cjelovite žitarice neka budu često na vašem meniju.

Opustite se!

Mama, bez obzira na sve obaveze koje su došle s bebom, pronađite vrijeme za sebe. I nemojte se zbog toga osjećati krivo! Ne morate se uključiti u grupno vježbanje niti poduzimati neke zahtjevne akcije, dovoljno je da radite nešto u čemu uživate, kao što je kava s prijateljicama u oblinjem parkiću ili čitanje knjige i gledanje filma. Važno je da barem na pola sata budete odvojeni od svoje dnevne rutine.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije