"Prije nekoliko dana na plaži sam doživjela neugodnost. Naime, tamo sam bila sa svojim dvoipolgodišnjim sinom. Pored nas je stajao jedan čovjek od otprilike 40-ak godina. Maleni me pitao zašto on ništa ne priča, jer sam razgovarala s jednom poznanicom koja je stajala pored njega. Vjerojatno je pomislio da su zajedno i bilo mu je neobično zašto samo ona nešto govori. Kad je čovjek skužio da ga maleni spominje, pitao ga je hoće li mu dati malo lubenice, koju je jeo. Dječak je rekao "ne", na što me ovaj izvrijeđao spominjući loš odgoj", priča nam jedna mama.

A zašto vam spominjemo njezinu priču i zašto dječakovo "ne" u ovom slučaju apsolutno nema veze s odgojem?! Za početak, sasvim je očekivano da će dijete u toj dobi odbiti podijeliti omiljenu mu hranu, baš kao i igračku, a sasvim je očekivano i da će odbiti podijeliti nešto s potpunim strancem. Zašto je to tako sjajno je opisala naša suradnica Tanja Hrvatin Šimičić, koja je snimila i humorističan video o tome kako se obično ponašamo prema tuđoj djeci.

"Kako vidimo djecu?

Ne znam hoće li vama to biti interesantno, ali znate li da se po tome kako se osoba ponaša prema djetetu kad je sve super, vidi u velikoj mjeri kako se ponaša onda kada nije sve super tj. kada je dijete "neposlušno", rekli bi u narodu? Drugim riječima, iz tih ponašanja mogu predvidjeti kako je kada je izazovno. Zašto?

Zato što je u oba slučaja naše ponašanje pod utjecajem toga kako gledamo na dijete. Gledamo li na njega kao na autentičnu osobu jednako vrijednu poštovanja ili više kao objekt kojeg treba učiti, mijenjati, ispravljati... To je stvarno u pozadini svih naših ponašanja prema djeci.

Prečesto se susrećem sa situacijama gdje random nepoznate osobe(ali i poznate) pristupe djetetu i pitaju bi li im dalo tu svoju haljinu, cipelice, sladoled, torbicu, igračku... Sve u dobroj namjeri i želji za povezivanjem s djetetom. No, je li dijete zbilja toliko da oprostite, glupavo?

Kako vaša djeca reagiraju na takve upite? Mom djetetu ništa nije jasno i jako joj je neugodno.

Zašto je ok raditi to djeci ako to ne biste napravili random osobi u kafiću?! Kako biste se osjećali da vam neka žena priđe i pita da joj date svoje šlape ili mobitel? Vjerujem isto što je mislila i Stela iz videa, a to je: "Ova nije normalna, majke mi!"

Ljudi, djeci to zbilja nije zabavno!", napisala je Tanja u opisu videa koji obavezno pogledajte u nastavku.

View this post on Instagram

A post shared by ?Roditeljstvo & Osobni razvoj? (@tanjahrvatin.simicic)

Tekst: Josipa Scotti Čavlina

Foto: Shutterstock