Doručak je oduvijek bi najvažniji obrok u danu. Mame se uvijek trude svojoj djeci ponuditi kvalitetan doručak, a potom nađu vremena da i same doručkuju. No, ponekad mame znaju i ‘varati’ pa skrivećki dohvatiti komad čokolade kako bi zadovoljile želju za slatkim, a zbog toga ih možda malo i zapeče savijest.

No prema Study Finds, najnovija su istraživanja pokazala da konzumiranje čokolade nakon što se probudite pomaže sagorijevanju masnih naslaga i regulaciji šećera u krvi.

Tim znanstvenika je otkrio da zapravo umjerena konzumacija čokolade odmah nakon buđenja može pozitivno utjecati na zdravlje žena. U istraživanju, u Brigham and Women’s Hospital, sudjelovalo je 19 žena koje su konzumirale 100 grama čokolade u sat vremena nakon jutarnjeg buđenja.

Potom su znanstvenici njihove rezultate krvnih pretraga i promjene na tjelesnoj masi promatrali kroz nekoliko mjeseci i uspoređivali sa ženama koje nisu jele čokoladu u jutarnjima satima. Rezultati su pokazali da ženama koje su svakodnevno jele čokoladu nije porasla tjelesna masa u odnosu na žene koje ju nisu konzumirale.

Također, otkrili su da su žene koje su konzumirale čokoladu imale manji apetit, poboljšao im se mikrobiom te su bolje spavale.

Ženama koje su konzumirale čokoladu u jutarnjim satima ubrzao se metabolizam te su sagorjele više masnih stanica nego one koje nisu jele čokoladu.

Kod konzumerica čokolade regulirala se razina šećera u krvi.

Žene, koje su za doručak jele čokoladu, imale su više energije tijekom dana i manje su se umarale.

Dakle, ovo je dobra vijest za sve mame koje je mučila krivnja jer skrivećki strpaju zalogaj čokolade u usta za doručak.  Naravno, treba napomenuti da su žene u istraživanju konzumirale samo 100 grama čokolade i da nije riječ o bezgraničnom prežderavanju. Mame, ovo možete i same testirati, sigurno ćete uživati u eksperimentu…

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock