Gotovo svaka žena se barem jednom pitala smije li se okupati u moru ili rijeci za vrijeme mjesečnice. Mnoge žene 'nemaju sreće' jer ih mjesečnica zatekne baš u vrijeme godišnjeg odmora kada se nalaze na obali. Mnoge od njih tada propuštaju kupanje, iako to i nije opasno koliko neki misle. Samo kupanje ipak nije nikakav problem, ako se slijede određena pravila.

Naime, vrijeme menstruacije je psihosomatski i imunološki veoma osjetljivo razdoblje. Menstruacijsko krvarenje je uzrokovano naglim padom estrogena i progesterona te je na izvjestan način stres za organizam. S druge strane, poznato je da je menstruacija često ‘okidač’ u kojem započnu neke teže bolesti što se odnosi čak i na psihičke bolesti. Konkretno je važno imati u vidu i činjenicu da je menstruacijska krv izuzetno hranjivi medij za bakterije te postoji veća sklonost infekciji u tom trenutku.

Razlika između kupanja u kadi u odnosu na kupanje u moru ili rijeci odnosi samo na temperaturu vode te je također jasno da je mokar kupaći kostim dodatni rizik za prehladu uz ionako loš imunitet u tom trenutku.

Zato je vrlo važno pridržavati se nekih pravila. Potrebno je korišteni tampon i kupaći kostim čim prije zamijeniti suhim po izlasku iz vode te se umotati u topli ručnik ili zagrijati na suncu.

Eto, možemo odahnuti – nema opasnosti od kupanja za vrijeme mjesečnice!

Tekst: Dunja Ladić
Foto: Shutterstock