Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Rekli su mi da ako se rodiš, rodit ćeš se prerano, nespojivo sa životom...': Ovo je priča o izazovnoj trudnoći sa sretnim krajem!

Više od 100 dana čuvala je trudnoću u bolnici, a unatoč lošim prognozama Marija Pajić danas je sretna mama dječaka Ive, zbog kojega je napisala slikovnicu 'Kapetan Ivo u lovu na dugu' s prekrasnim ilustracijama dizajnerice Anamarije ...

 Marija Pajić

Trudna i sama u bolnici usred pandemije... Nezamislivi osjećaji tada su prožimali Mariju Pajić, dok je u bolnici čuvala svoju prvu trudnoću, za koju prognoze i nisu bile baš optimistične. Srećom, sve je na kraju dobro završilo, a njezin Palčić, maleni lav Ivo, najveća je sreća koju su njegovi roditelji ikada doživjeli. Dugogodišnja televizijska novinarka i kolumnistica, danas je mama zdravog i sretnog dječaka, koji svakodnevno unosi radost u njihove živote i čija su snaga i borbenost, ali i tvrdoglavost, učinili da nastane slikovnica - 'Kapetan Ivo u lovu na dugu'. Jer nakon kiše izlazi duga, najljepših boja...

'Prvi put u životu, ja sam u bolnici. Doktori kažu - prognoze su loše. Ako se rodiš, rodit ćeš se prerano, nespojivo sa životom. Vani pandemija, ja sama sa svojim košmarom u glavi, guglam može li preživjeti beba s 500 grama. Gdje god gledam, fotografije sretnih trudnica, baby showera, otkrivanja spola, kupovanja kolica. Sve ono što sam ja htjela tebi, a nisam ti mogla dati. Onda sam okrenula ploču i počela vjerovati da će Ivo biti jednako tvrdoglav kao i njegova mama. I bila sam u pravu! Gledati ga kako raste iz dana u dan, sjetiti se kako je bilo držati bebu od 1600g i uživati u ovom ludom majčinskom putovanju s njim, nešto je najbolje ikada', prisjeća se i govori danas sretna mama Marija, koja je pojasnila i odakle joj ideja o kapetanu. 

'Odavno sam spoznala da mirno more ne čini dobrog mornara, zato je valjda naš put do najljepše bebe bio teži. Treba biti zahvalan na svemu što imaš pa se time vodim i ja! Sretna sam što smo svi zdravi i to je prioritet! Dok sam ležala u bolnici više od 100 dana čuvajući trudnoću previše sam razmišljala pa sam rekla samoj sebi da ću svom sinu pokloniti slikovnicu kao uspomenu na našu oluju koju smo prošli. Ona je također pisana u čast svim Palčićima koji su hrabriji od najhrabrijih ljudi koje ja znam, a bez lažne skromnosti, ja stvarno znam puno ljudi. Ivo je kapetan jer upravlja našim kormilom i prije nego se rodio. 'Kud ono okom, mi tu skokom' kako se kaže, ima strašnu narav, sve želi sad i odmah. Nažalost, tu stranu je povukao od mene pa se toplo nadam da će odrastajući prijeći u dalmatinski mood svog tate Antonija koji je puno smireniji i opušteniji'. 

Dodajmo i to da je tema slikovnice prijateljstvo i zahvalnost, Ivin najbolji prijatelj u priči je galeb Roko, kako se inače zove i Marijin pas. 'Totalni nepotizam, znam. Dok kapetan Ivo traga za dugom, ne shvaćajući da je ona zapravo nedostižna, zaboravlja da je ono najvažnije što ima čitavo vrijeme ispred njega', objašnjava autorica slikovnice, kojoj je svoj doprinos dala i splitska dizajnerica Anamarija Asanović, koja je zaslužna je za uistinu posebne ilustracije.

'Bila sam preuzbuđena kada smo krenuli, bio mi je to velik izazov jer nikada prije to nisam radila! Svakom crtežu sam pristupila u potpunosti, trebalo je tu dosta ukomponirati, možda nekome nebitnih, ali meni vrlo bitnih stvari! Moja kći Zorka je oduševljena i presretna što je u priči i što sam radila na ovoj slikovnici. Naime, u priči se pojavljuje gusarica Zorka koja spasi kapetana Ivu. Sada moram crtati svakog njezinog prijatelja kao gusara. Ne mogu vjerovati da napokon imamo slikovnicu', kazala je dizajnerica, čija je kćerkica zbog toga totalna faca u vrtiću.

'Ivo za razliku od Zorke nema pojma na kojem je planetu pa uglavnom želi pojesti ili bar polizati slikovnicu. Igra se s njom, nekoliko puta sam ju već pročitala i smijao se. Mislim da mu je zabavnije to što ja ispuštam različite zvukove dok glumim Roka, Zorku ili njega. Za razliku od njega, Anina Zorka je glavna frajerica u vrtiću i to mi je neizmjerno drago! Sad svi njezini prijatelji žele svoj lik u priči', kazala je Marija koja na ovom djelu ne planira stati. Naime, ovo će ljeto gostovati na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, a u planu su im i predmeti za svakodnevnu upotrebu s likom Ive i Zorke. Osim toga, Marija već piše i drugi nastavak ove posebne slikovnice. A posebna je i po tome što ju prati i glazbena podloga koju potpisuje Sonja Dundić. Autorske pjesme 'Kapetan Ivo u lovu na dugu', 'Gusarica Zorka i Tik-Tok', nastale su u splitskom studiju Darija Marunčića. Mogu se poslušati na službenom Youtube kanalu 'Kapetan Ivo u lovu na dugu', a članovi benda Trio Gušt - Želimir Dundić Dundo, Rade Konstantinović i Gordan Šegvić – Šegva, otpjevali su back vokale.I još jedna vrlo važna stvar za kraj - s obzirom na to da je maleni Ivo beba Palčić, dio ostvarenih prihoda od prodaje slikovnice, donirat će se Klubu roditelja nedonošćadi 'Palčići'. Jeste li znali da se u Hrvatskoj godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću, izuzetno niska?! Njihov dan obilježava se u studenome, no oni su i više no dovoljan razlog da se o njima priča svaki dan. 

Tekst: Josipa Scotti Čavlina
Fotografije: Martina Pašić, Katarina Radonić, Danijel Galić

Najnovije

Najpopularnije