Kako se u posljednje vrijeme po medijima razvlači ime glumice Jennifer Aniston vezano uz potencijalno majčinstvo te uz glasinu da su ona i Brad Pitt davno nekad unajmili surogat majku da im rodi blizance, stavljamo na stol i temu majčinstva koje neke žene ne žele ostvariti, i na to imaju apsolutno pravo.

View this post on Instagram

A post shared by Jennifer Aniston (@jenniferaniston)

Druga glasina koja se počela po internetskim medijima širiti vezana uz slavnu glumicu je i da je na zadnjem setu 'Prijatelja' oduševljeno izjavila kako namjerava posvojiti djevojčicu iz meksičkog sirotišta, što je Jennifer ubrzo opovrgnula.

Za TMZ, Jenniferin glasnogovrnik je izjavio kako su sve glasine o tome da glumica u svojoj 52. godini života želi posvojiti dijete. Zvijezda prijatelja je prije nekoliko godina, točnije 2016., odlučila stati na kraj neiscrpnoj temi o njezinu potencijalnom majčinstvu te je za Huffington Post iznijela svoje mišljenje:

'Svaka žena ima pravo za sebe odlučiti što želi činiti sa svojim tijelom. To je osobna odluka. Smatram da se ne moram udati i imati djecu da bih se ostvarila kao žena’.

Urednica portala Healthline.com otvoreno je progovorila o tome zašto ne želi roditi dijete i postati mama

Uvriježeno je mišljenje da je prirodno da svaka žena želi postati majka. No danas je sve više žena koje se ne vide u toj ulozi, a Christal Yuen, urednica na portalu Healthline.com, opisala je i zašto.

'Nisam sigurna tko je začetnik ideje da je ženina svrha da rađa i odgaja djecu, ali ja u to ne vjerujem', napisala je Christal te otvoreno priznala da njezina baka ne dijeli njezino mišljenje. Naime, svakoga je tjedna, najmanje jednom, baka pita ima li dečka i izlazi li s kim. Kada joj Christal odgovori da nema dečka, baka joj savjetuje da požuri i pronađe dečka jer joj je 'potreban partner za život', a i baka želi unuke.

No nije baš da Christal nije nikada razmišljala o majčinstvu.

'Postojao je mali period u mom životu kada sam željela djecu. Bila je to izravna posljedica moga religioznog odgoja i utjecaja društva i povijesti u kojoj se gotovo svaka priča, koja govori o ženinoj vrijednosti, temelji na njezinoj sposobnosti da rađa sinove. Bez obzira na to potječe li iz zapadne ili istočne kulture', komentirala je. Ideju da je temeljna ženina uloga imati djecu, danas smatra arhaičnom.

'Što više istražujem što znači imati zdravo i sretno dijete, shvaćam da je odgoj malog čovjeka puno veća odgovornost od toga da ga samo rodite', rekla je.

Njezin je stav da žene što su neovisnije, manje žude za tim da budu majke. Zašto? Zato što su svjesne toga da su okolnosti okrenute protiv njih i njihove slobode.

Sve više žena odustaje od majčinstva Yuen navodi primjer Japana, zemlje u kojoj su se žene odlučile suprotstaviti tradicionalnom načinu života pa je sve više onih koje grade karijeru umjesto obitelji. Posljedica je toga zabrinjavajući pad nataliteta. Stručnjaci upozoravaju da će se više od 800 gradova u Japanu do 2040. godine suočiti s izumiranjem, a općenito će se broj stanovnika sa 127 do 2050. smanjiti na 97 milijuna. Kako bi se tome suprotstavila, japanska vlada nudi novčane naknade onima koji odluče imati djecu.

Isti je trend prisutan i u SAD-u. Prosječna je starost prvorotkinja sa 24,9 godina u 2000. narasla na 26,3 godine u 2014., a natalitet i dalje pada.

'Mama me uvjerava da će me jednom, kad primim u ruke svoje dijete, to malo čudo života, i bezuvjetna ljubav koju ću osjetiti prema njemu, natjerati da zaboravim na poteškoće. Ali stvarnost je drugačija: rađanje djeteta treba biti i logistička stvar', piše Christal Yuen te navodi kako žene, kada se odluče postati majke, moraju razmišljati o novcu koji je potreban za podizanje djeteta, vremenu koje dijete iziskuje, ali i o mogućnosti da će dijete možda morati same odgajati.

Glavni uzrok: financije i loša iskustva u djetinjstvu 'Uostalom, postoji razlika u plaćama između muškaraca i žena, a prebaciti odgovornost za djecu samo na ženu vraški je nepravedno', kaže i navodi kako u Americi samo porod, bez komplikacija, stoji oko 15 000 dolara.

Istraživanje provedeno na obiteljima, čiji se prihod kreće između 40 i 200 tisuća dolara, pokazalo je da troškovi za dijete u prvoj godini života iznose 21 248 dolara. Gotovo 40 posto anketiranih priznali su da nisu računali da je rođenje djeteta takav trošak. Mislili su da će za dijete u prvoj godini njegova života morati izdvojiti između 1000 i 5000 dolara.

'Ova me matematika pogodi svaki put kad plaćam račune kreditnom karticom. Doslovno si ne mogu priuštiti da budem majka i definitivno ne želim postati majka neplanirano', napisala je Yuen koja smatra da ljubav sama po sebi ne može biti dovoljna da bi se odgojilo sretno dijete.

'Kad vide koliko volim svog psa, prijatelji mi znaju reći da je to znak da ću biti odlična majka. Ali, moj pas je izložbeni pas s brojnim certifikatima i nagradama. U ljudskom smislu, on je dobio najbolje obrazovanje', kaže Yuen te dodaje kako to isto ne bi mogla priuštiti svome djetetu. Sustav javnog obrazovanja ne ulijeva joj baš povjerenje, a za privatno nema novca.

'Svjesna sam toga i da ulogu u odgoju neke osobe imaju i same odgojne metode. Kad na to pomislim, uvijek se sjetim da su moji roditelji, dok sam bila 6-godišnja djevojčica, vikali na mene i brata, nesvjesno iskaljujući svoj stres na nama. Ili, kad sam u dobi od 20 godina, dok sam sjedila u dnevnoj sobi svojih rođaka pojačavala zvuk na televizoru kako bi njihova djeca čula samo Mickeyja Mausa, a ne i to kako oni viču jedno na drugo', napisala je te dodala kako su te situacije morale na nju ostaviti traga.

'Kad mi baka kaže da se predomislim jer ću ostarjeti i biti sama, šalim se da ću živjeti u podrumu svoje najbolje prijateljice kao tetka trol koja posjećuje djecu kada su zločesta. No, zapravo se ne šalim. Djeca mojih prijatelja su predivna na način na koji su mi super knjige iz knjižnice. Kada niste sigurni želite li vlastiti primjerak, prelistate ga', rekla je.

Otkrila je kako ju je bakina prijateljica jednom optužila da je sebična jer ne želim imati djecu.

'Na neki je način u pravu. Da imam novca, da živim u gradu s dobrim obrazovanjem i da mogu smanjiti barem 20 posto stresa i pronaći pravi balans, sigurno bih rodila dijete. Jednu malu mene', napisala je te dodala kako, srećom, živimo u 21. stoljeću te više nije 1851. godina.

'Dok god svom djetetu neću moći pružiti ljepše djetinjstvo od onoga koje sam ja imala, neću imati dijete. Ljude koji me stalno pitaju kada ću roditi i postati mama, molim da me to prestanu ispitivati. Prestanite pretpostavljati da sve žene žele roditi djecu i da je samo pitanje trenutka kada će to učiniti. Neki ljudi ne mogu imati djecu, neki ne žele djecu, a svi oni nikome za to ne duguju nikakvo objašnjenje', zaključila je.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Instagram