Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ella Dvornik: 'Ajmo se prestat svađati oko dojenja i formule, popričajmo o problemu tjestenine, riže i pohanog!'

Influencerica Ella Dvornik na društvenim je mrežama podijelila svoj problem, a to je da njezina trogodišnja kći Balie Dee najviše voli jesti i želi jesti tjesteninu te je povukla zanimljivu usporedbu s dojenjem i mliječnom formulom

 ella dvornik

'Ajmo se prestat svađat oko dojenja i formule i popričajmo o problemu tjestenine, riže, i pohanog',  napisala je Ella u postu na svome Instagram profilu, a mnoge su se majke nadovezale na temu prehrane.

'Nakon nekog vremena naučite da stvarno nije bitno jesu vam djeca dojena ili na formuli, jer s vremenom svi odrastu u trogodišnjake koji jedu tjesteninu...', kaže influencerica u videu i vjerojatno mnoga djeca tijekom prvih tri četiri godine života preferiraju slične okuse.

Doista, što je godina dana dojenja u djetetovu životu ako se dalje kroz rano djetinjstvo nastavlja hraniti, kako Ella kaže, 'tjesteninom, rižom i pohanim'? Svakako, slažemo se, Ella, s tobom! Raznovrsna i zdrava prehrana vrlo je važna tijekom cijelog djetinjstva i gotovo je zanemarivo vremensko razdoblje od godinu dana u odnosu na vrijeme od 10, 15 godina, kada se formiraju prehrambene navike.

Neka djeca do 5. godine ne žele jesti ništa osim slatkastih okusa i ugljikohidrata, a od voća samo banane, jabuke ili jagode pa kad krenu u osnovnu školu, kao da im se dogodi prehrambena revolucija... Tko bi znao zašto!!!

No, kako neka istraživanja kažu, postoji povezanost između dojenja, prehrane mliječnom formulom i preferiranja različitih okusa u ranome i srednjem djetinjstvu? Naime, tijekom dojenja majka konzumira različitu hranu pa njezino mlijeko ima različite okuse, a aroma u majčinu mlijeku omogućava bebi iskustvo prepoznavanja različitih okusa od rođenja.

Kada se mama hrani raznovrsno, kroz svoje mlijeko daje djetetu određeni raspon okusa pa se ono, kada prijeđe na kašice i krutu hranu, neće iznenaditi različitim okusima nego će ih lakše prihvatiti. Naravno, vjerujemo da postoje iznimke i faze razvoja, a djeca se mijenjaju, ne iz dana u dan, nego iz sata u sat!

Mame, samo hrabro, ne posustajte u tome da svojoj djeci ponudite različite opcije, među kojima će biti i one zdrave, ali ih nemojte ni na što prisiljavati... Ako primijetite da vašem djetetu nedostaju neki vitamini, minerali ili bilo koji hranjivi nutrijenti, uvijek se možete posavjetovati s pedijatrom koji će vam preporučiti neki suplement (možda čak i prirodni)...

Tekst: Lucija Bogdanić

Foto: Instagram

Najnovije

Najpopularnije