Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plešite sa svojom bebom! Nema pravila kako, samo da osjeti ljubav

Bebe vole plesati u maminom ili tatinom naručju. To im pruža osjećaj sigurnosti i smirenosti, a dobro je i za njihovo zdravlje

 tata i beba plesu

Pokret i ples mogu pomoći bebama da razviju definiciju mišića, pomaže im da razviju svijest o prostoru i oblicima, stimulira njihov vid i sluh, a da ne govorimo o tome da je ples prirodna aktivnost od koje se svi osjećamo bolje i sretnije. Više istraživanja pokazalo je da su se bebe, što su imale veću mogućnosti sinkronizirati svoje pokrete s glazbom, više smijale.

Vaša će beba čim stane na noge pokušati plesati u ritmu glazbe, a do tada vi ste tu da joj pokažete kakav je to osjećaj. Uvedite redovnu plesnu rutinu s vašom bebom, to je izvrstan način da poboljšate i vlastito raspoloženje!

Uključite neku dobru glazbu, uzmite svoju bebu u naručje i prepustite se ritmu. Nema pravila o tome kako trebate plesati, samo se zabavite!

1. Ples je aktivnost koja stimulira osjetila Kad plešu bebe ne samo da se bave tjelesnom aktivnošću, one su istodobno izložene i različitim slušnim i vizualnih efektima.

Prema pisanju portala Parenting Firstcry, beba dok pleše, gleda sretno lice svog roditelja, čime se potiče njezino osjetilo vida. Gledati i slušati roditelja kako pjeva dok pleše također potiče bebin razvoj. Glazba pruža slušni poticaj, a kretanje uz glazbu u maminom ili tatinom naručju bebi omogućuje da razvije mišićni tonus i fizički ojača svoje tijelo.

Glazba može potaknuti više različitih emocija pa možete eksperimentirati s različitim glazbenim stilovima kako biste vidjeli u čemu vaša beba najviše uživa. Ples uz zabavne pop hitove dobar je način za podizanje energije u jutarnjim satima, ali prije spavanja vaša će beba sigurno više voljeti neku mirniju glazbu.

2. Ples potiče socijalne vještine i povezivanje Ples je vrlo intimna i društvena aktivnost koja pomaže vašoj bebi da razvije međuljudske vještine. Bliskost koju beba osjeća s vama tijekom plesa, djetetu će prirodno pružiti osjećaj sigurnosti i smirenosti, a to puno znači u ranim fazama njezina razvoja.

Naučiti kako se socijalizirati i povezati s drugima izuzetno je vrijedna vještina i dobar je uvod u buduće društvene interakcije. Veća je vjerojatnost da će se djeca koja su od malih nogu navikla na dodir, zvuk i pokrete, tom aktivnošću baviti i kad odrastu.

Mnoga su djeca sramežljiva ili rezervirana po pitanju plesa i nastupa u grupi, a ovaj rani početak mogao bi im pomoći da se osjećaju opuštenije i ugodnije kad se kasnije u životu nađu u takvim situacijama.

3. Ples potiče kontrolu pokreta Ako od rođenja plešete sa svojom bebom to će joj kasnije puno pomoći pri koordinaciji pokreta. Prema programu za djecu The YMCA, djeca koja se nauče slobodno izražavati plesom, razviju jači osjećaj za vlastito tijelo.

Slobodan ples maloj djeci omogućuje da eksperimentiraju s različitim pokretima koje njihovo tijelo može napraviti, poput skakanja, savijanja i istezanja.

Svi ti pokreti ne samo da će ojačati tijelo, već će i potaknuti sposobnost upravljanja tijelom i njegovim različitim položajima. Iako bebe nemaju fizičku snagu i spretnost da drže tijelo dok plešu, one mogu početi micati rukama ili pljeskati dok vi plešete.

Potaknite svoju bebu da se uključi u koreografiju vlastitom verzijom pokreta, bez obzira na to koliko taj pokret bio malen. Smijeh i gugutanje dobri su znakovi da beba uživa u toj aktivnosti!

4. Ples pomaže u razvoju samopouzdanja Ples nam omogućuje da razvijemo samopouzdanje i svijest o sebi. Za djecu i beba rano izlaganje pokretima može potaknuti osjećaj autonomije, tjelesnog samopouzdanja i općenito samopoštovanja.

Prema pisanju plesne akademije Stagecoachu, blagodati plesa s bebom ne treba podcjenjivati. Dijete koje redovito pleše razvit će pojačani osjećaj samopouzdanja, motivacije, a stimulirat će i socijalne vještine. Ples djetetu daje sposobnost da izrazi svoju kreativnost i osobnost, a kad plešu s drugima ta iskustva mogu potaknuti zaista dobru sposobnost povezivanja i druženja s drugim ljudima.

Akademija Stagecoach provela je 2013. istraživanje među roditeljima djece u dobi od 5 do 7 godina koja su kod njih redovito pohađala satove plesa. Većina roditelja, njih čak 82 posto, primijetila je povećano samopouzdanje kod svoje djece nakon što su krenuli na satove plesa.

Plešite sa svojom bebom! U vašem naručju osjeća se sigurno!
Izvor: Youtube

I zato, ne zaboravite: ples je sjajna aktivnost s kojom vaša beba treba započeti što ranije u životu!

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije