Sve češće se po medijima ističu prava seksualnih manjina i transrodnih osoba, a 'izlazak iz ormara' mnogim pripadnicima ovih skupina može biti prilično traumatičan. Podrška obitelji u takvim iskoracima vrlo je važna.

Kako bismo prije svega razumjeli što je zapravo transrodnost, donosimo objašnjenje psihologinje Stele Krotin iz Hrabrog telefona: 'Za razumijevanje pojma transrodnosti važno je razgraničiti značenje pojmova "spol" i "rod". Spol je biološka kategorija određena kromosomskom strukturom, spolovilom i fizičkim karakteristikama koje vežemo za izgled muškaraca i žena.

Rod se odnosi na osobni doživljaj pojedinca o pripadnosti određenom spolu. Uobičajeno je da su spol i rod podudarni, no kod transrodnih osoba biološki spol nije u skladu s rodom s kojim se one poistovjećuju. Npr. osoba koja je ženskog spola može se osjećati kao muškarac, tj. imati muški rodni identitet.

Osjećaj nezadovoljstva koji proizlazi iz neusklađenosti spola i roda naziva se rodna disforija. Transrodne osobe često još u djetinjstvu osjećaju da se njihov rodni identitet ne slaže s njihovim biološkim spolom. Nerijetko navode da se osjećaju kao da su rođene "u krivom tijelu" te imaju želju promijeniti svoj izgleda da bi se više slagao s rodom s kojim se identificiraju.'

Evo primjera nekih slavnih čija su se djeca izjasnila kao transrodna i pritom dobila razumijevanje i podršku svojih roditelja.

charlize

Charlize Theron

Glumica je 2019. otkrila javnosti da je jedna njezina kćer transrodna, i da je to primijetila kada je malena imala samo tri godine. Isprva joj Charlize nije povjerovala kada je djevočica izjavila da se osjeća kao da je dječak.

Iako se uglavnom glumica trudila svoju djecu držati dalje od očiju javnosti i nikada nije njihove slike objavljivala po društvenim mrežama, nije se sramila kad je došlo vrijeme da u javnosti pruži podršku trasrondnoj kćeri.

U intervjuu za Daily Mail, Charlize je izjavila kako je njezin glavni cilj kao roditelja biti podrška svojim kćerima.

‘Imam dvije prekrasne kćeri koje, kao što to i svaki roditelj želi, želim zaštititi i biti im podrška’, rekla je o svojim kćerima August i Jackson. ‘One su rođene baš takve kakve trebaju biti i na mjestu su na kojem trebaju biti, i želim da pronađu sebe i da se izraze kao osobe. Nije na meni da im sudim niti da odlučujem kakav će voditi život. Moj zadatak kao roditelja je da ih podržavam i volim te da im omogućim da postanu ono što žele biti. I učinit ću sve što je u mojoj moći da ostvare svoja prava.'

annette i waren

Annette Bening i Warren Beatty

Sin Annette i Warrena, Stephen Ira, sada ima 27 godina, ali je već sa 14 svojim roditeljima priznao kako je transrodan i oboje su mu dali podršku. Stephen je postao pisac i vrlo je aktivan na društvenim mrežama što se tiče podrške transrodnim osobama, a zalaže se i za prava homoseksualne zajednice.
stephan
U intervjuu za AARP Magazine  2019. mama Annette je rekla kako je ponosna na Stephena i na to kako se nosi sa svojom transrodnošću u javnosti. ‘Izazove pred kojima se našao svladao je s takvim stilom i inteligencijom da sam ponosna na njega’.

Sade

View this post on Instagram

A post shared by Izaak Theo (@izaaktheo)

Još 2016. sin pjevačice Sade, Izaak, sa svojom je transrodnošću  izašao u javnost, i to objavivši post na Instagramu. Svojim je prijateljima, na tada još zatvorenom računu, rekao da je u procesu promjene spola i da uzima hormonsku terapiju. ‘Danas je prvi dan moga novog života’, napisao je tada Izaak.

U ljeto 2019. Izaak se podvrgao operaciji, kao sljedećm koraku prema promjeni spola.

Iako Sade nije komentirala u javnosti Izaakovu promjenu spola, objavila je njegov post u kojem joj je zahvaljivao na podršci koju mu je dala u rujnu 2019. godine.

‘Hvala ti što si bila uz mene zadnjih 6 mjeseci, mama’, napisao je Izaak, ‘Hvala ti što si se borila da postanem čovjek kakav sam sad. Hvala ti za tvoje ohrabrenje kad je bilo teško, za ljubav koju si mi dala. Čisto srce. Puno te volim. Kraljice nad kraljicama.’

Angelina Jolie i Brad Pitt

View this post on Instagram

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie_offiicial)

Iako su razvedeni, Angelina Jolie i Brad Pitt oboje su roditelji Shiloh Jolie-Pitt. Još uvijek nije u javnost izašlo je li se Shiloh izjasnila kao transrodna, ali još 2010. Angelina je izjavila kako njezina kćer želi biti dečko. Shiloh je tada nosila odjeću koja nije imala ženska obilježja, a Brad se izjasnio kako ona više voli da je zovu John.

Tekst: S.M.

Foto: Instagram, Shutterstock