YouTube, TikTok, Instagram, Lykee i ostale društvene mreže postale su medijske platforme koje iz dana u dan ostvaruju sve širi doseg korisnika. S obzirom na trenutnu situaciju pandemije, u kojoj se našao svijet, i na manjak realnih društvenih kontakata za kojima djeca i mladi čeznu, veći dio ove populacije utjehu nalazi u pretraživanju interneta za što izazovnijim sadržajima.

Baš svaki sadržaj koji se plasira nalazi svoga slušača i gledača, a roditelji, koji su opterećeni egzistencijalnim problemima, ne nalaze vremena ni načina kako uhvatiti korak sa svojom djecom.

Budimo realni, ostavite osnovnoškolca da obavlja svoje zadatke online, jer ste i vi prisiljeni otići na posao, a zateknete ga nakon nekog vremena kako hipnotizirano gleda u nekog influencera koji mu prezentira svoje vrijednosti i svoj način života.

Ono što je specifično za društvene mreže unatrag nekoliko godina, a pogotovo otkad je nastupila pandemija, dob influencera se spušta pa sada nalazimo djecu od 8, 9, 11 godina kako svoje stavove dijele svojim vršnjacima koji ih upijaju kao spužve.

View this post on Instagram

A post shared by Паша Пэл Likee (@pasha_pai)

Jedna takva situacija nedavno je digla na noge mnoge roditelje, a riječ je o dvoje djece, influencerici Milani Makhantes, koja ima samo osam godina, i influenceru Pashi Paiju, koji ima 13 godina.

Ovo dvoje mladih influencera vrlo su popularni među djecom u Ukrajini i Rusiji: Milana na Lykeeju i TikToku ima više od 7 milijuna pratitelja i oko milijun pratitelja na Instagramu. Zamislite koji utjecaj ova djevojčica ima u medijima u 8. godini života, i to utjecaj na svoje vršnjake koji, realno, podložni su svemu što vide.

View this post on Instagram

A post shared by Паша Пэл Likee (@pasha_pai)

Pasha Pai je ukrajinski influencer, i to sa samo svojih 13 godina, na Lykeeju ima više od pola milijuna pratitelja, a na Instagramu također blizu pola milijuna.

Da se razumijemo, prašina se nije digla zato što se dvoje maloljetnih klinaca vole, nego zato što je Milanina majka Darya, koja vodi kćerine društvene mreže, izjavila kako ona zna za ljubavnu vezu između dvoje maloljetnika i da smatra kako je to isključivo njihova privatna stvar, da će s vremenom doći djeca pameti.

View this post on Instagram

A post shared by Паша Пэл Likee (@pasha_pai)

Da malo bolje pojasnimo, na Pashinom Instagram profilu ima objavljenih fotografija na kojima su njih dvoje u preintimnom kontaktu za djecu njihove dobi.

Ovaj je slučaj izazvao različite prijepore među roditeljima, koji smatraju da Milanina mama Darya, kao odrasla osoba, koristi njih dvoje da bi određenim sadržajem privukla korisnike, ne obazirući se pritom da su oni influenceri u pravom smislu riječi i da utječu na formiranje mišljenja i stavova svojih vršnjaka.

Izgleda da ćemo posljedice ove pandemije, na žalost, rješavati i na ostalim razinama, a ne samo ekonomskoj, jer velika je opasnost da djeci postane posve normalno virtualno druženje i upijanje različitih sadržaja koji im mogu formirati osobnost i svijest te ih okrenuti nekim drugim vrijednostima koje im nismo namjeravali dati svojim odgojem.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Instagram