Završavala je treći razred ugledne zagrebačke gimnazije, planirala kako će provesti ljeto te već lagano razmišljala o pripremama za maturu kad je shvatila da joj menstruacija kasni. 17-godišnja Lana postala je broj u registru adolescentskih trudnoća, jedna od tisuću djevojaka do 19 godina u Hrvatskoj, koliko ih godišnje zatrudni. Lana nije, kako mnogi misle kad se govori o maloljetnim trudnicama, djevojka iz disfunkcionalne obitelji. Dapače, mama odvjetnica i tata poduzetnik imaju skladne odnose i cijeli život se trude da njihovoj djevojčici ništa ne nedostaje, a prije svega pažnje. Za nju su imali planove – krenut će maminim stopama i biti odvjetnica -  a onda je trudnoća sve poremetila. Opcija da u srednjim 40-ima postanu baka i djed bila je poput noćne more; njihova djevojčica, pak, možda je i potajno gajila nadu u romantičan kraj njezine priče, no roditelji su kazali svoje – trudnoća se mora prekinuti.

"Nije rijedak slučaj da su baš roditelji ti koji žele prekid trudnoće; za njih je to problem koji unosi novu dinamiku i nove uloge u obitelji i za to nisu spremni. Ima raznih slučajeva, pa smo tako u Savjetovalištu imali i ženu koja je s 35 godina trebala postati baka, a nitko, realno, s 35 na to nije spreman. U takvim slučajevima pomažemo mladim djevojkama da donesu odluku koja će biti samo njihova, te im pružamo podršku, bez obzira što odluče. Isto tako, pomažemo i obitelji da prihvate novonastalu situaciju i odluku svoje kćeri. Ovo su posebno teške i osjetljiv suituacije, u kojima je obitelji potrebna velika podrška“, kaže Silvija Stanić, psihologica i izvršna direktorica Udruge roditelja Korak po korak.

Udruga je 2013. pokrenula portal Mama je mama, zamišljen kao mjesto na kojem će maloljetni roditelji dobiti besplatne savjete i pomoć, no danas je važno mjesto za edukaciju mladih. Psihologica Stanić potvrđuje kako im se svakodnevno obraćaju brojni mladi u riziku od neželjene trudnoće, pa portal ima preventivan karakter. Iako je moderno vrijeme donijelo više mogućnosti informiranja, to – čini se – nije povećalo razinu znanja mladih o spolnom ponašanju. Dapače, kao društvo smo, kaže psihologica, jako seksualizirani; od medija, glazbenih spotova, reklama..., seks sve prodaje i seks je sveprisutan. A takvo 'okruženje' mladima ne daje pravu sliku, pa u nedostatku sustavne edukacije, u Udruzi Korak po korak nisu iznenađeni što godišnje odrade više od 1000 savjetovanja, dok se brojke posjećenosti njihovog portala, na kojem se objavljuju edukativni članci te brojni stručnjaci odgovaraju na pitanja, broje u desecima tisuća.

"Kad nas nazovu ili nam se javljaju putem maila, najčešće nam opisuju svoja iskustva, pitaju je li moguće da dođe do trudnoće, zanima ih kako uzeti hitnu kontracepciju... Adolescencija je vrijeme kad je menstrualni ciklus još neredovit, djevojke nemaju iskustva, boje se reći roditeljima, pa se adolescentske trudnoće u pravilu kasno otkrivaju, vrlo često u fazi i kad je kasno za prekid trudnoće. Osim toga, maloljetna trudnoća rizična je sama po sebi, jer fizički razvoj još nije završio, a tu je onda i, dakako, taj psihološki moment i samo prihvaćanje novih uloga“, kaže psihologica i napominje kako u toj prvoj fazi savjetovanja najviše energije troše upravo na – narušene obiteljske odnose.

"Upravo odnosi s roditeljima često budu narušeni, pa generalno sve krene sa svađom tko je kriv za to što se dogodilo. U funkcionalnim obiteljima situacija se brzo sredi, roditelji na kraju ipak prihvate situaciju i pruže podršku, no u obiteljima gdje su već postojali problemi, treba posebna, društvena skrb. U Hrvatskoj ima 25 mjesta gdje se smještaju takve trudnice, najčešće su to domovi za djecu koji imaju uređen dio za mame i djecu. Tamo mogu ostati do godinu dana starosti djeteta, a kroz to razdoblje raznim se programima pokušavaju stvoriti preduvjeti za samostalan život. Imamo partnerstvo s Pučkim otvorenim učilištem i osiguravamo prekvalifikaciju, kako bi možda lakše našle posao, a kroz različite radionice osnažujemo ih za samostalan život“, kaže Silvija Stanić. Iako, svjesni smo to svi, biti mlad, bez iskustva, bez financijske podrške i potpuno sam s djetetom ne daje veliku perspektivu, Silvija kaže kako je u svojoj dugogodišnjoj praksi doživjela puno lijepih primjera, kad djevojke pokažu snažnu volju i snalažljivost i uspiju se izboriti za – bolji život.

"Sjećam se jedne djevojke iz šire okolice Zagreba, čija obitelj nikako nije željela prihvatiti trudnoću. Za njih je to bila velika sramota, tata joj je govorio da je osramotila obitelj i da mora otići. Smještena je u dom do godinu dana starosti djeteta, a kako smo znali da se neće moći vratiti u primarnu obitelj, dosta smo radili s njom te je uspjela pronaći posao. Kad je dijete navršilo godinu dana, privremeno joj je osiguran smještan u stambenoj zajednici. Nedavno sam se čula s njom, ima novog partnera  s kojim je sretna i jako mi je drago zbog nje“, priča Silvija.

Pandemiska godina nije bitno poremetila dinamiku rada Udruge Korak po korak. I dalje provode sve aktivnosti, nastojeći se prilagoditi novim okolnostima, no kakve će biti brojke, tj. je li pandemija utjecala na smanjenje ili povećanje broja adolescentskih trudnoća, još se ne zna, jer Hrvatski zavod za javno zdravstvo nove podatke objavljuje sredinom godine. No, u zadnjih 10 godina krivulja blago pada, što je sukladno i trendovima u EU. Ipak, sve im se češće, kaže psihologica Stanić, javljaju i iz susjedne Srbije i Bosne i Hercegovine za pomoć, što znači da potreba postoji. Udruga Korak po korak, kao jedino takvo savjetovalište u Hrvatskoj, tako ima cilj i pronalaženje međunarodnog partnera te širenje aktivnosti. Više o aktivnostima, ali i brojne savjete o odgovornom spolnom ponašanju potražite na web stranici Udruge Korak po korak.

Tekst: Danijela Petrov
Fotografije: Shutterstock

*Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

A1 omogućio je novu uslugu MOZAIK za sve nove mame, koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta. Od 1. 1. 2020. do 28.02.2021. ostvaruju pravo na promociju do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna. Više informacija saznajteovdje.