Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djeca su kao spužve: Osjećaju kad mama 'poludi', s tatama je drukčije...

Djeca znaju o nama više no što mi mislimo. Ponekad intuitivno osjećaju kako se zapravo osjećamo. Evo što sve primjećuju i kako na njih utječe majčin, a kako očev stres.

 mama pod stresom

Mame koje su pod pritiskom sa svih strana, moraju se potruditi da djeci ne pokazuju da se nalaze pod stresom, upozoravaju stručnjaci.

Naravno da to nije lako. Stres je danas sveprisutan i sasvim je razumljivo da nas pritisci koje osjećamo, često i svakodnevno, ponekad mogu 'nadjačati'. Nije rijedak slučaj da mama, koja se trudi ugoditi svima u kući, pokazuje simptome uznemirenosti, a nerijetko i depresije.

I kad to najbolje krijete od njih, vaša djeca osjećaju da ste pod stresom i mogu se njime 'zaraziti', tvrde stručnjaci. Povremeni stres neće utjecati na vaše dijete pa se oko toga ne trebate jako brinuti. No, dugotrajni stres, anksioznost i depresija, ostavit će na njega velike posljedice.

Brojna istraživanja pokazala su da još nerođena beba može osjetiti majčine negativne emocije, pa će mama koja je tijekom trudnoće stalno bila mrzovoljna roditi nervoznu bebu. No, ne ostavlja samo stres u trudnoći tragove na djetetu. Prema Američkom institutu za stres, majčin stres i negativni osjećaji mogu 'prijeći' na dijete u bilo kojoj dobi.

Djeca su kao spužve pa upijaju sve oko sebe. Oni dobro znaju kad ih mama laže i osjećaju je li mama taj dan pod dodatnim stresom. Čak i kada nabacite osmijeh na lice, djeca znaju da niste dobro i postoji opasnost da svoje emocije prenesete na njih.

Što nam to govori? David Code, autor knjige 'Djeca pokupe sve: Koliko je roditeljski stres otrovan za djecu' sugerira da razina kroničnog stresa roditelja može ozbiljno utjecati na djetetov razvoj i rezultirati njegovim 'lošim ponašanjem'. Mnoge mame, nažalost, neće prepoznati da dječje ponašanje ima veze s onim kako se one osjećaju.

I zato bi se majke trebale fokusirati na to da ostanu smirene pred svojom djecom, tvrde stručnjaci.

Kada se vi osjećate dobro, djetetu to puno više značiti za njegov razvoj nego kada mu svaki dan govorite da ga volite. A kako bi mama to postigla, i ublažila dio stresa koji svakodnevno osjeća, ona mora uložiti veliki napor da brine o sebi.

Zanimljiva informacija o očevu stresu Postoje, međutim, i neka zanimljiva istraživanja koja govore o emocionalnom stanju očeva i njegovu utjecaju na djecu. A ono što je u tome posebice zanimljivo, podatak je da očev stres nema isti utjecaj na djecu kao majčin. Istraživanja su, naime, pokazala da očevi svoj stres 'ne prenose' kao što to čine mame. Vjeruje se da je to zato što očevi uglavnom uvijek potiskuju osjećaje pred svojom djecom.

Teorija kaže da su djeca navikla da je tata 'dobro' i kad on to zapravo nije, što se ne može reći za majku. Mame, u pravilu, puno više i češće pokazuju svoje osjećaje, pa kad ih pokušavaju sakriti od djece, djeca to primijete. Kad mama kaže da je dobro, a nije dobro, ona to osjećaju i znaju.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije