Moj 10-godišnjak prošli je tjedan imao rođendan. Nekoliko dana prije rođendana uhvatila sam ga kako sjedi za stolom i tužno gleda ispred sebe. Kad sam ga upitala što mu je, samo je odgovorio: 'Znaš da mi je rođendan sljedeći tjedan. Zar ga baš nikako neću proslaviti?'

Tada je i mene uhvatila neka tuga. 'Nešto ćemo smisliti!', rekla sam i nadala se nekoj nebeskoj inspiraciji, nekim ludim idejama kojima bismo mogli učiniti taj dan ipak malo posebnijim od drugih dana. Na djecu doista loše djeluje ova socijalna distanciranost kojoj smo svi podvrgnuti. Zakinuti su za igranje s prijateljima, za sportske aktivnosti, za odlaske na neka zabavna mjesta.

Kako onda jednome 10-godišnjaku uljepšati dan koji bi trebao proslaviti u krugu svojih vršnjaka?

Kao prvo, budući da ne izlazimo kao obitelj na neka javna mjesta, odlučila sam da ćemo ove godine uključiti slavljenika u kupovinu poklona, i to na sam rođendan. Nekoliko dana prije rođendana, razgovarala sam sa sinom i pitala ga koje bi prijatelje pozvao na rođendan da postoji mogućnost proslave. On je nabrojao svojih najboljih petoricu frendova iz razreda.

Kako imam sve brojeve roditelja iz razreda, kontaktirala sam njegove prijatelje i dogovorila s njima zoom poziv, kratak, 15 minuta maksimalno, tijekom kojeg će oni slavljeniku čestitati rođendan. I to sam zamislila kao iznenađenje, dok budemo puhali svjećice na torti. Njegovi su prijatelji bili oduševljeni idejom.

Odlučila sam da sve aktivnosti koje sam ja radila dosad oko pripreme rođendana, pretvorimo u dio zabavnog sadržaja kojim ćemo obilježiti rođendan. Tako, sinu je dopala čast da sam izabere meni za cijeli rođendanski dan i tortu.

Došao je i rođendan. Probudila sam se rano ujutro, pripremila doručak po želji slavljenika i okitila stan balonima. Nakon što smo čestitali slavljeniku, uputili smo se u biranje i kupovanje rođendanskog poklona. Naš cilj je bio dućan s igračkama, a sin je mogao izabrati dar po želji, rekla sam mu samo preko koje novčane svote ne smije ići. Teta u dućanu je zamotala dar, a onda sam mu ja kupila još jedan dar po svome izboru, koji ga je oduševio.

Kod kuće nas je dočekao ručak po njegovu izboru, a nakon ručka, kad sam iznijela tortu i laptop u isto vrijeme, i kad su se na zoomu pojavili njegovi prijatelji koji su uglas zapjevali 'Sretan rođendan ti!', nije bilo sretnije osobe od njega.

Navečer, nakon online minecrafta s prijateljima, organizirali smo filmski maraton s hrpom kokica i bilo nam je baš super...

A evo još nekih ideja kako možete napraviti kućni lockdown rođendanski party:

  • Potraga za blagom: sakrijte darove po stanu i zadajte svom djetetu zagonetke koje treba riješiti da bi došlo do poklona.
  • Lov na špagi: provucite dugačku špagu po stanu i zavežite male poklončiće duž cijele špage. Neka to budu lijepo upakirane sitnice, kao olovka, bojica, gumice za kosu i sl., a na kraju špage neka bude pravi poklon koji ste mu namijenili, a možete se i vi sakriti s poklonom.
  • Dan za spa: ako je riječ o djevojčici, priredite joj pravi beauty i spa dan. Pripremite joj kupku bogatu pjenom, uredite joj kosu, dopustite joj da se našminka.
  • Dan igrica: dopustite svom djetetu da uživa u svim vrstama igrica, a možete zajedno obiteljski zaigrati i neku društvenu igru.
  • Čestitka: zamolite obitelj i prijatelje da osmisle čestitku za malog slavljenika ili slavljenicu i da je pošalju mailom ili na WatsApp te mu uljepšaju veliki dan.
  • Video poruka: zamolite obitelj i prijatelje da djetetu pošalju video čestitku.

Tko zna? Možda se vašem djetetu neke lockdown rođendanske aktivnosti toliko svide da ih odluči uvesti u svoju rođendansku tradiciju.

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock