Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dječaci s frizurama 'djevojčica': zašto nam to još uvijek nije normalno?!

Glumica Eva Longoria zbunila je pratitelje na Instagramu objavom fotografije sina s repićem te otvorila pitanje zašto nam još uvijek nije postalo normalno da i dječaci imaju dužu kosu

 Eva Longoria i sin Santiago

Je li duga kosa rezervirana samo za djevojčice i zašto uopće tako nešto banalno 'određuje' spol, pitanje je koje se nameće svaki put kada vidimo dječaka s uvojcima ili pak malo dužom kosicom.

Doista je nevjerojatno koliko samo jedna, nadasve obična i sasvim pozitivna fotografija na društvenim mrežama, može izazvati rasprava i komentara i to onih negativnih. Naime, 45-godišnja glumica Eva Longoria nije ni slutila da će upravo takve reakcije izazvati objava njezina sinčića na Instagramu. Scena slatkog dvoiplgodišnjeg Santiaga dok sjedi na kuhinjskom otoku, smješka se i jede keksić, podijelila je njezine pratitelje. I to zbog kose dječaka, kojemu je ovaj put mama skupila repić na vrhu glave.

'Kakva prekrasna djevojčica! Jako nalikuje svojoj mami', napisao je netko u komentaru, koji su neki osudili, neki se samo zbunili, a bilo je i onih koji su komentirali da glumica sina namjerno pretvara u djevojčicu. "On izgleda kao djevojčica. Celebrityji to vole raditi sa svojom djecom pa pretpostavljam da želi da se Santiago osjeća kao djevojčica', odgovorila je na taj komentar druga pratiteljica. Vjerujemo da je do toga zaključka došla iz primjera Angeline Jolie i Brada Pitta čija kćer Shiloh odrasta kao dječak ili pak glumice Charlize Theron, koja sina Jacksona odgaja kao djevojčicu.

Inače, Eva se do sada nekoliko puta našla na udaru kritika baš zbog odgoja sina pa je tako u jednom od posljednjih intervjua iskreno priznala i zašto ne želi odgovarati na pitanja o odgoju. "Ne želim javno govoriti na koji način odgajam Santiaga, jer sam svjesna da to drugim majkama može stvoriti određene komplekse. Kad kažem da uživam u majčinstvu, dobijem povratne reakcije kako sam odlična majka i ujedno mi žene šalju kako se one zbog toga osjećaju kao manje majke".

Bilo kako bilo, jedno je sigurno, sasvim obična fotografija 'okićena' je nepotrebnim komentarima i to sve zbog jednog repića.

Slično je prije dvije godine doživjela i glumica Megan Fox, koju su pratitelji napali, jer je sinovima pustila kosu. Tada je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj dječaci Noah i Bodhi u odijelima za surfanje sjede na plaži te imaju razbarušene frizure. Mnoge su tada dječaci podsjetili na djevojčice te su osudili glumicu što im je pustila kosu.

View this post on Instagram

A post shared by Megan Fox (@meganfox)

Godinu dana ranije, sličnim je kritikama bila izložena i Jessica Simpson, nakon što je objavila fotografiju svoje djece, kćeri Maxwell Drew i sina Ace Knutea i uz nju napisala: "Starija seka pokazuje bratu kako ne smočiti kosu dok se pije vruća čokolada". I dok su mnogi bili oduševljeni prizorom slatke dječice, bilo je i puno komentara negodovanja zbog dječakove frizure.

Mnogo je primjera i iz života javnosti nepoznatih ili manje poznatih ljudi, koji svojim sinovima puštaju kosu te nerijetko nailaze na komentare poput onih "baš je slatka curica" ili pak "zašto vaš sin ima frizuru kao djevojčica"...

I dok nailazimo na negodovanja jer dječaci imaju malo dužu kosu od 'propisane', a da ne spominjemo 'curaste' boje koja automatski mijenjaju spol vašeg dječaka, situacija sa samim odgojem još je složenija. To se posebice osjeća kod nas, gdje još uvijek prevladava stereotpni odgoj dječaka, ponajviše u ruralnim sredinama. Tako nije normalno da dječaci plaču pa ćemo na suze nerijetko čuti izjavu "ti si dječak, nemoj plakati, dječaci ne plaču" ili ćemo im pak 'servirati' samo 'muške' igračke. O primjerima stereotipnog odgoja i zašto on nije dobar, pročitajte ovdje!

Tekst: J. S.
Foto: Profimedia

Najnovije