Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bili smo u epicentru potresa! Mlada obitelj iz Strašnika izgubila je sve, no prijatelji su im vratili nadu

Na području Banovine, po selima, srećete ljude kojima su srušeni domovi, mnogi od njih su izgubili sve, no srca su im hrabra, a oni tako skromni, topli i srdačni. U to smo se uvjerili dok smo obilazili njihove u 20 sekundi porušene ...

 kontejner obitelji

Selo Strašnik u Banovini, kojih 10-ak kilometara od Petrinje, mjesto u kojem je bio epicentar potresa koji je zatresao Banovinu i razorio mnoge domove tamošnjih stanovnika... Prolazimo autom po blatnjavoj cesti, pokušavamo si predočiti kakav strah i užas su proživjeli stanovnici toga maloga sela 29. 12. 2020. u 12.19 minuta. Čak niti kada vam pričaju o strašnim trenucima koje su proživjeli, dok se sa strahom u očima prisjećaju bježanja iz svojih kuća, tutnjave pod nogama i podrhtavanja tla, ne možete zamisliti da se tako nešto doista može i dogoditi.

Prizori na koje nailazimo prilično su dirljivi, porušene obiteljske kuće, ljudi, što domaći, što volonteri, po vani, uglavnom, i 10. dan nakon potresa još ukljanjaju ostatke ruševina. Mnogima će dom u dogledno vrijeme biti mali, skučeni kontejneri i unutra će im biti stisnut svakodnevni život i kretanje.

U Strašnik smo došli jer smo na FB-u pronašli objavu o jednoj četveročlanoj obitelji kojoj je kuća u potresu stradala gotovo do temelja i koja je jedva sačuvala goli život. Kako obitelj nije željela izaći u javnost, ipak smo odlučili podijeliti priču o lijepoj gesti njihovih prijatelja koji su se dogovorili da im u najkraćem roku izgrade dom, ali koji žele ostati anonimni.

 građenje temelja
petrinja 09012021 potres u petrinji i okolnim selima roditelji.hr snimio drazen kokoric

„Ne želimo da itko zna tko stoji iza ove pomoći. Mi smo jednostavno prijatelji, skupili smo se, i odlučili ovoj obitelji sagraditi novi dom! Ako navratite sljedeći tjedan, ovdje ćete samo moći vidjeti plavo-žuti transparent 'Plavi i žuti, prijatelji nogometa' i ljude koji daju sve od sebe kako bi ova obitelj što prije imala krov nad glavom“, bio je njihov skroman odgovor.

 Strašnik
petrinja 09012021 potres u petrinji i okolnim selima roditelji.hr snimio drazen kokoric

Desno od kontejnera u koji je obitelj smještena, već je počelo iskopavanje temelja za njihovu buduću kuću. Okolo su bageri, traktor, građevni materijal i vrijedne ruke koje se ne boje zime. Udružili su se u financijama, radnoj snazi i znanju te se bacili na posao.

 strasnik
petrinja 09012021 potres u petrinji i okolnim selima roditelji.hr snimio drazen kokoric

"Ovaj čovjek, kojeg vidite, on je inženjer, došao je ovdje i odlučio pomoći svojim znanjem", rekao je jedan od ljudi koji sudjeluju u ovoj predivnoj akciji. "Ima nas iz različitih privatnih firmi, mi smo u mogućnosti dati i odlučili smo dati!"

Ovo je samo jedna od dirljivih priča o zajedništvu, o suosjećanju, o ljudskosti... Morali smo je podijeliti s vama jer je inspirativna, jer govori o tome da, bez obzira na sve loše što se dogodilo u protekloj godini, postoji ono ljudsko i humano. Kada u najtežim situacijama odlučimo pomoći nekome, ugradili smo još jedan kamenčić vjere, dobre volje i nade da ipak postoji neko bolje sutra.

Tekst: S. M.

Foto: Dražen Kokorić

Najnovije

Najpopularnije