Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Više od 50 % djece ima neki ozbiljan problem koji taje"

Festival prava djece ujedno je i jedini u potpunosti inkluzivni festival u Hrvatskoj, što znači da su svi sadržaji prilagođeni osobama sa senzornim oštećenjima. O tome priča Tatjana Aćimović, koja ga je i pokrenula

Tatjanu Aćimović, javnost uglavnom poznaje kao vrsnu kazališnu i filmsku producenticu. No, 54- godišnja zaljubljenica u umjetnost ujedno je i veliki borac za prava najmlađih članova našega društva. Tako je 2008. godine pokrenula Festival prava djece sa željom, kako često ističe, da s jedne strane slavi dječje stvaralaštvo, a s druge strane, podsjeća u kojem stanju i u kojem statusu je provođenje prava djece. Festival prava djece ujedno je i jedini u potpunosti inkluzivni festival u Hrvatskoj, što znači da su svi sadržaji prilagođeni osobama sa senzornim oštećenjima. Na to je Tatjana silno ponosna jer drži da svi ljudi moraju imati jednaku priliku za uživanjem u kulturnom sadržaju. S tom mišlju održan je i ovogodišnji 12. po redu Festival prava djece, doduše virtualno zbog epidemioloških okolnosti, no kako kaže njegova umjetnička direktorica nikada posjećeniji i interaktivniji. U sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story
Tatjana je pojasnila zašto su baš mentalno zdravlje djece i mladih uzeli kao temu ovogodišnjeg festivala, do kojih su saznanja i spoznaja kroz istraživanja stručnjaka i na temelju razgovora s djecom došli te jesu li zaključci istih zabrinjavajući. Pojasnila je i kako vidi budućnost festivala i njegov dugoročni utjecaj na razvoj mladih ljudi.

Story: Zašto ste odabrali mentalno zdravlje djece i mladih kao temu ovogodišnjeg Festivala prava djece? Kako je ta tema prožeta kroz Festival?

Mentalno zdravlje djece i mladih važno je područje o kojemu se treba brinuti društvo u cjelini, a ne samo struka, škola i obitelj. Odgovornost je i na nama koji oblikujemo i činimo dostupnima sadržaje za slobodno vrijeme mladih, a veliku odgovornost imaju i masovni mediji. Online panel kojim smo otvorili 12. Festival prava djece, posvećen je upravo toj temi kao gorućoj u društvu. Djeca i mladi nemaju često priliku govoriti što ih muči te objasniti na koji način oni doživljavaju svijet oko sebe. Organiziramo radionice medijske pismenosti, a program je koji je namijenjen isključivo srednjoškolcima, 'Razgovor počinje filmom' te uključuje i razgovor s psiholozima i pedagozima nakon projekcije filma. Taj koncept svake
godine pobudi sve veći interes u školama. Možemo reći da se Festival već godinama sustavno brine a mentalnom zdravlju djece i mladih.

Story: Stručnjaci su na online panelu 'Razgovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju?' dijelili iskustva i saznanja o mentalnom zdravlju prikupljena putem istraživanja i rada s djecom i mladima. O kakvom je istraživanju riječ i na kojem je uzorku provedeno? Koji su zaključci istraživanja?

Riječ je o istraživanju u sklopu projekta 'Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj' Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu na uzorku od 10.000 djece i mladih. Provedeno je 2018., a mentalno zdravlje danas, posebno mladih, još je ugroženije. Više od četvrtine mladih tijekom dva tjedna koja su prethodila anketiranju osjećalo se tužno i bezvoljno, a 14,5% ih je barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva. Oko trećine ispitanih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20% ima ozbiljne znakove depresije i stresa. Mladi kasne u traženju pomoći čak dvije do sedam godina. Općenito ne vjeruju odraslima. Više od 50 % djece koji imaju neki problem se ne javljaju stručnjacima. Trenutna situacija donijela je nove izazove, poput otežanih uvjeta obrazovanja, obiteljskih odnosa i provođenja slobodnog vremena.

Story: Jesu li vas iznenadili dobiveni rezultati istraživanja?

Iznenađena sam velikim postotkom djece koja ne traže pomoć. No, svjesna sam da mladi danas žive u teškim vremenima. U praksi, nažalost, još svjedočimo neravnopravnosti spolova, snažni su imperativi fizičke ljepote, mladosti i zdravlja, stručnost i obrazovanje prečesto su potcijenjeni… Također, bojim se da im mi, odrasli, često nismo dobar primjer.

Cijeli razgovor s Tatjanom Aćimović u sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story pročitajte u novom broju časopisa Story koji možete kupiti od srijede, 25. studenog 2020. godine.

Tekst: Story
Foto: Filip Hofer

Najnovije

Najpopularnije