Većina žena poslije porođaja želi vratiti tjelesnu težinu prije trudnoće ili je čak i smanjiti, a nekima je rođenje djeteta dodatna motivacija da se dovedu do forme. No nije samo zato važno vježbanje nakon porođaja. Naime, tjelesna aktivnost u tom periodu može odigrati najvažniju ulogu te omogućiti svakoj ženi da se osjeća dobro u svojoj koži i kao žena i kao majka. Pružit će joj dovoljno snage za izvršavanje svih zahtjevnih obaveza prve godine djetetova života, a i spriječit će neke zdravstvene probleme koji se mogu javiti kasnije u životu.

Upravo time se vodi i RTL-ova voditeljica Marijana Batinić, koja je sredinom rujna rodila svoje drugo dijete. Uz obaveze oko bebe Roze i petogodišnje kćeri Ene, vježbanje s trenerom Edinom Mehmedovićem iz 'Života na vagi' od nedavno nipošto ne propušta.

"Ovaj put sam unaprijed znala da ću se vratiti treningu čim mi liječnik dozvoli. Tijelo i glava su mi vapili za treningom, jer mi je ponestalo i snage i energije", priča nam voditeljica te dodaje: "Cijelu trudnoću se nisam pomakla, mučnine koje su mi trajale gotovo svih devet mjeseci su me potpuno demotivirale i prikovale uz kauč. Zato sam i htjela što prije krenuti s treninzima. Kad sam rodila Enu, godinu dana sam bila out i nisam imala volje za treningom, a vratila sam se tjelovježbi tek na preporuku liječnika zbog problema s donjim dijelom kralježnice. Od tog perioda pa do druge trudnoće sam više ili manje bila aktivna cijelo vrijeme, iako moram priznati da sam kampanjac".

Marijana priznaje i ono što će reći svaki ljubitelj tjelesne aktivnosti, da jednom kad kreneš, to toliko zavoliš da nema stajanja.

"Dok ne dovedeš tijelo u formu, uopće ne znaš kako se dobro osjećaš i koliko si zapravo bezvoljan bez tjelesne aktivnosti. Nedostajao mi je taj osjećaj svih devet mjeseci i jedva sam dočekala opet u akciju, a rješenje za sve ono što me muči naravno ima, tko drugi, nego naš trener Edo", govori Marijana te otkriva koliko često vježba s kolegom iz emisije 'Život na vagi', u kojoj ju je, nakon odlaska na rodiljni dopust, u voditeljskoj ulozi zamijenila trenerica Sanja Žuljević.

"Plan mi je s Edom trenirati sat vremena dnevno četiri puta tjedno, ali samo mjesec dana, nakon čega ću se vjerojatno vratiti svom sporijem ritmu od dva do tri puta tjedno. Odlučila sam intenzivnije vježbati da se što prije riješim osjećaja iscrpljenosti", otkrila na je ova dvostruka mama.

No nije samo vježbanje ono što joj vraća energiju i pomaže da bude sretna i zadovoljna mama i supruga. Naime, kako bi svojoj bebici koju doji ponudila sve potrebno za rast i razvoj, a istodobno nadoknadila kalorije i zadovoljila svoje nutritivne potrebe, Marijana itekako pazi  što jede.

"Prehrana mi je izbalansirana, jedem i šest puta dnevno, poslušala sam sve savjete nase nutricionistice iz 'Života na vagi' Martine Linarić, napravila mi je program izbalansirane prehrane u kojoj ništa ne nedostaje. Proširila sam vidike kad je prehrana u pitanju, uvela nova ukusna jela u svoju kuhinju i jako sam zadovoljna, jer mi ne manjka ni slatkiša o kojima sam ovisna. Baš sam maloprije pojela genijalan zdravi puding", priznaje te svim 'friškim' mamama poručuje da krenu njezinim stopama.

"Treba samo krenuti danas, ne odgađati za sutra. Krug oko kvarta i lagano trčanje odličan je početak. Možda je teško i naporno, ali osjećaj koji dobiješ nakon treninga je nezamjenjiv. Mamama je potrebna nevjerojatna snaga i izdržljivost. Žensko tijelo je stroj, ali i ovaj stroj treba servis. Nemam ni ja vremena, danas je sat slobodnog vremena luksuz, ali tjelovježba je najbolji poklon organizmu. Na taj način čuvamo svoje fizičko i mentalno zdravlje. A to nije floskula. Ne kažu bez veze “u zdravom tijelu zdrav duh”", zaključuje.

Na Marijanu je izuzetno ponosan i njezin trener Edo koji kaže: "Ponosan. Na nju jer je odlučila. Na sebe jer mi vjeruje. Na nas jer ćemo čuda napraviti. Ne znam kako je biti majka, ali jako dobro znam kako je biti tata. Vidio sam kako je majkama s malom djecom, radio s nekima, živim s jednom. Važno je brinuti o sebi, rekao bih skoro jednako kao i brinuti o nekome. Ako ne i važnije. Slažete se? Još bitnije pitanje je, brinete li se o sebi?" Riječi su to koje je Edo napisao na Instagramu, a vi drage mame, da biste baš poput Marijane bile aktivne i zadovoljne, ali i sigurne koja je tjelesna aktivnost primjerena vašem stanju neposredno nakon porođaja, pročitajte neke od preporuka za aktivnosti u prvim danima nakon vaginalnog i nakon porođaja carskim rezom.

U prvim danima nakon vaginalnog porođaja važno je aktivirati noge, ruke i trbuh. Za početak neka to bude češće ustajanje iz kreveta i hodanje. U prvih 24-48 sati nakon porođaja važno je okretati se preko boka na trbuh, te tako ostati do 15 min. Svakim danom treba produžavati vrijeme boravka na trbuhu. Treba provjeriti i mišiće zdjeličnog dna te napraviti trening za to područje - vježbe kontrakcije. Nakon tjedan dana, ako nema problema s rezom na međici, kontrakciju se preporuča zadržavati najmanje 10-15 sekundi, a vježbu ponovljati 30-50 puta dnevno. Nakon trećeg dana treba lagano naizmjenično podizati noge na krevetu. Ako je napravljen rez na međici, prvih tjedan dana izbjegavati pomicanje nogu, bočno dizanje, čučnjeve, duže sjedenje, posebice prekriženih nogu. Prilikom pokretanja natkoljenice na strani na kojoj je rez (najčešće lijeva) osjeća se zatezanje, pečenje, bol. Rotacije trupa ne preporučuju se u prva dva mjeseca nakon poroda.

Oporavku poslije carskog reza pridonosi ciljana fizička aktivnost s kojom se može započeti još u bolnici i to da bi se omogućila: normalno disanje, smanjio rizik nastanka upale pluća, smanjila bolnost područja reza, prevenirali poremećaji s cirkulacinom, preveniralo formiranje priraslica, postigla korekcija posture za koju je važno pravilno držanje okretanje i podizanje, za prevenciju spuštanja maternice, za razvoj snage trbušnih mišića

i jačanje mišića zdjeličnog dna.

I zato baš sada drage mame, krenite s vježbanjem... što čekate?!

Tekst: J. S.

Foto: Instagram