Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Natašu Janjić Medančić kritizirali zbog ispravne roditeljske odluke

"Hvala što brinete!", poručila je domaća glumica 'hejterima'

 Nataša Janjić Medančić i sin Toni

Iako na svom Instagram profilu redovno dijeli dogodovštine iz svakodnevice sa suprugom, ortopedom Nenadom Medančićem i njihovo dvoje mališana, uskoro dvogodišnjim sinčićem Tonijem i kćerkicom Kajom, koja je na svijet stigla u srpnju ove godine, domaća glumica Nataša Janjić Medančić na istome ipak izbjegava pokazivati lica svojih miljenika čuvajući tako njihovu privatnost. Premda je njezina odluka u potpunosti opravdana, ista se ipak ne sviđa svim pratiteljima pa joj je tako na posljednjoj objavi na spomenutoj društvenoj mreži upućena i kritika, piše Story.hr.

"Moja djeca sigurno neće svoje fotografije tražiti na mom Instagram profilu. Za to imamo jako puno obiteljskih albuma kod kuće s divnim fotografijama. Hvala što brinete!", tako je glumica Nataša Janjić reagirala na kometar koji joj je na Instagram profilu uputila jedna pratiteljica, zamjerajući što svaki puta kad fotografira svoju djecu i objavljuje ih na društvenim mrežama skriva njihovo lice. Pratiteljica se pitala kakve će to fotografije imati Natašina djeca jednom kad odrastu.

Čak 34 posto roditelja objavljuje snimke ultrazvuka svojed djeteta (dakle, javnosti ga izlaže i prije nego što ugleda svjetlo dana), 48 posto njih dijeli fotografije djece snimljene u rodilištu, 77 posto roditelja objavljuje snimke gole ili polugole djece, dok svaki drugi roditelj dijeli smiješne ili zabavne slike (plakanje, spavanje, čudne poze…). Istraživanja kažu kako roditelji u prosjeku godišnje objave 195 slika svoje djece, zaboravljajući najvažnije – jednom na internetu, uvijek na internetu. Nataša je, čini se, barem za sada, odabrala ne izlagati svoju djecu znatiželjnim pogledima u virtualnom svijetu, što podržavaju i psiholozi.

“Objavljivanje nosi i svoju drugu stranu, koja govori o tome da objavom i posve običnih fotografija roditelji mogu ići protiv prava na intimu i privatnost svoje vlastite djece. Mlađa djeca prvenstveno nisu dovoljno zrela da mogu dati pristanak na objavljivanje svoje fotografije javno, a nije rijetko da i starija djeca ne znaju što njihovi roditelji objavljuju. Možda nam je slika djeteta koje se spotaklo, palo i plače, zbog određenih okolnosti može biti smiješna ili simpatična, ali istovremeno može biti povod za izrugivanje u školi, u društvu vršnjaka, a nedvojbeno je da su posljedice nasilja među djecom jako teške i dugoročne. Osim toga, dijete od tri, četiri godine ne može dati zreli pristanak, a može se sa 14 ili 15 godina sramiti takve fotografije. Banalne aktivnosti na internetu mogu vrlo lako mogu postati izvorom patnje ne samo za dijete nego za cijelu obitelj. Stoga, važno je razmišljati o dugoročnim posljedicama, o mogućim rizicima i opasnostima”, kažu na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Kojih se sedam fotografija roditelji nikako ne bi trebali objavljivati na internetu, saznajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram

Najnovije

Najpopularnije