Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umro omiljeni autor knjiga za djecu i mlade Mladen Kušec

"Djeca moraju slušati roditelje, ali i roditelji njih", često je govori svojoj publici, pokušavajući im pomoći da kroz pisanu riječ nađu sebe i prepoznaju pravu vrijednost života

 Mladen Kušec

Hrvatski pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec preminuo je danas, 2. studenog, u 82. godini živpta.

Njegov je književni rad, pjesništvo i proza, posvećen djeci i mladeži. Od ranih 70-ih, kada je objavio prvu knjigu Dobar dan, napisao je još tridesetak knjiga. Mjesto radnje je često zagrebačka sredina, gdjekad i s autobiografskim elementima, kao u knjizi Krijesnice predgrađa. Knjige u kojima se uobličava tzv. filozofija djetinjstva su dječje ljubavne pjesme Volim te, iz 1973. te Plavi kaputić, iz 1974. odine.  Godine 2001. izdaje slikovnicu Adrianin plavi svijet namijenjenu osnovnoškolskoj djeci, koja uči ekologiji, a objavljena je na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku. Serija slikovnica poznatog autora Mladena Kušeca, donosi pričice za najmlađe koje su važne za tjelesni, emocionalni i društveni razvoj svakog djeteta. 2014. izdao je seriju slikovnica za emocionalni razvoj djeteta "Ne ljuti se". Pisane su velikim tiskanim slovima i bogato ilustrirane, pa ih najmlađi mogu i samostalno čitati.

Do danas je osmislio i ostvario brojne emisije (Tonkica Palonkica, frrr...Patuljci pojma nemajuBijela vranaHihotići i dr.) koje su stekle veliku popularnost, jednako među mladima i među odraslima.

I kad je pisao i kad je razgovarao s djecom na hrvatskom radiju ili televiziji, njegova su tema uvijek djevojčice i dječaci, mame i tate, koji nikad nemaju dovoljno vremena za sebe. Kroz šalu, smijeh ili zanimljivu priču, pokušavao je djeci i odraslima pomoći da nađu sebe, da prepoznaju sve one čari života oko sebe i da čuvaju sve dobro među ljudima i u prirodi koja ih okružuje.

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa na Hrvatskom radiju od 1989. do 194. godine, a nakon toga i godinu i pol urednik Radio Sljemena.

Od 1963. godine član je Hrvatskog novinarskog društva, a od 1968. godine i  Društva hrvatskih književnika.

Od Mladena Kušeca emotivnom se objavom oprostila i glumica Mila Elegović.

"Dragi Mladen, pjesniče mog djetinjstva... Hvala na svemu, podršci u mojim prvim glumačkim koracima... Voli te tvoja bijela vrana. Tinkica Plaonkica", napisala je glumica.

Fotografije: Instagram i Školska knjiga

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije