Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogledajte što kćeri Nevene Rendeli Vejzović rade prije vrtića

Bravo za curice i za mamu!

 Nevena Rendeli Vejzović s kćerima

Stručnjaci kažu da je najbolje vježbati ujutro. To će pomoći tijelu da se razbudi i pripremi za druge aktivnosti u danu. Iako statistike o fizičkoj aktivnosti djece u Hrvatskoj nisu impresivne i pokazuju kako mališani sve više vremena provode pred "ekranima", a sve manje u skakanju, trčanju, loptanju..., djevojčice bivše televizijske voditeljice Nevene Rendeli Vejzović, barem ako je suditi po fotografiji objavljenoj na Instagramu, nisu dio te statistike. Naime, curice prije vrtića redovito "odrade" skakanje na trampolinu u gradskom parku.

Djeca koja su tjelesno aktivna, komunikativnija su, snalažljivija, bolje podnose opterećenja i lakše se nose sa zadacima koji se pred njih postavljaju, kažu istraživanja. Upravo ih je u predškolskoj dobi, kad se intenzivno razvijaju koštano-vezivni i živčano-mišićni sustavi djeteta, posebno važno usmjeriti prema tjelesnoj aktivnosti.

"Poznato je da je razvoj djece u predškolskoj dobi brz i dinamičan, a kao posljedica toga kosti su još uvijek mekane, a mišići slabi. Živčani sustav i djetetovo tijelo u cjelini još nisu u potpunosti razvijeni. Budući da se funkcije krvožilnog i pulmonalnog sustava još uvijek razvijaju, tjelesnu aktivnost treba u potpunosti prilagoditi malim ljudima. U skladu s time treba izbjegavati statička opterećenja te dugotrajna opterećenja visokog intenziteta. Ovo je razdoblje pogodno za razvoj kognitivnih sposobnosti, što se često zanemaruje, a dobro je i za razvoj motoričkih sposobnosti. Naglasak prije svega treba stavljati na razvoj koordinacije", rekla je kineziolog Mateja Martinić za Roditelje.hr o važnosti kretanja i sporta u predškolskoj dobi.

Kineziološki stručnjaci smatraju da nikada nije prerano započeti s razvojem koordinacije. Koordinacija se najjednostavnije može definirati kao sposobnost upravljanja tijelom ili dijelovima tijela, a često se naziva i motoričkom inteligencijom. Senzitivna faza za razvoj koordinacije, razdoblje kada se maksimalno može utjecati na razvoj određene motoričke sposobnost kod djece, traje od sedme do desete godine života. Osim toga, fizička aktivnost nije samo stvar tjelesnog razvoja, kretanje jača i imunosni sustav djece, a mališani koji - umjesto pred ekranima - vrijeme provode u slobodnoj igri, imaju puno bolje razvijene socijalne vještine.

Da tjelesna aktivnost predstavlja jedan od temeljnih uvjeta za normalan rast i razvoj od najranije dobi te pridonosi očuvanju i unapređenju zdravlja tijekom cijelog života, upozorili su u svojem apelu nakon "lock downa" povezanog s pandemijom koronavirusa i stručnjaci Kineziološkog fakulteta.

"Proteklo razdoblje pandemije koronavirusa značajno je utjecalo na smanjenje tjelesne aktivnosti, a nužno ograničavanje kretanja potpuno je ispraznilo parkove i igrališta te ionako neaktivnu hrvatsku mladež dodatno prikovalo za ekrane.  Sada je ključno svakodnevno ih poticati i motivirati da odaberu tjelesnu aktivnost umjesto ekrana", upozorio je prof. dr. sc. Tomislav Krističević, dekan KIF-a.

Predškolskoj djeci, savjetuju stručnjaci Kineziološkog fakulteta, roditelji trebaju osigurati barem tri sata tjelesne aktivnosti dnevno te ih potaknuti na aktivnosti i nekoliko puta u danu. Od velike je važnosti osigurati prostor za kretanje u dvorištu ili kući te pomagala za igru. S djecom biste trebali vježbati zajedno, a to uključuje zajedničke šetnje, aktivne igre, ples, vožnju bicikla, romobila ili, pak, izvođenjem zadataka loptom.

Oni kreativni mogu izraditi vlastita sportska pomagala od materijala koje imaju kod kuće te složiti poligon zadataka skakanja, provlačenja, penjanja, puzanja ili kotrljanja. Roditelji djecu mogu aktivirati i kroz razne zadatke poput pomaganja u kućanskim poslovima, pripremi hrane, sadnji cvijeća ili pranja automobila, a vrijeme provedeno pred ekranom pokušati smanjiti na maksimalno 60 minuta dnevno.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram

Najnovije

Najpopularnije