O krizi u braku 59-godišneg Georgea Clooneya i supruge, 42-godišnje pravnica Amal, priča se već neko vrijeme, a sada su svjetski mediji objavili i glavni razlog njihovih problema. Naime, trogodišnji blizanci Ella i Alexander našli su se u središtu sukoba ovog poznatog para i to zbog različitih pogleda na njihov odgoj.

Prije

svega, glumac želi da obitelj ostane u Kaliforniji, tj. da se 3-godišnji

blizanci školuju u Americi, dok odvjetnica inzistira na selidbi u Europu i

školovanju njihove djece u britanskim školama.

Poznati terapeut Jesper Juul tvrdi da bit dobrog roditeljskog odnosa čine osobna odgovornost, integritet, autentičnost, raspoloživost i vezanost. Danac Jesper Juul obiteljski je terapeut koji je svjetsku slavu stekao kao autor jedne od najpopularnijih knjiga o odgoju krajem 20. stoljeća, Vaše kompetentno dijete – prema novim temeljnim vrijednostima obitelji. Nakon što je prevedena na engleski, a kasnije i na mnoge druge jezike, 2001. godine knjiga je izazvala iznimno snažne reakcije i rasprave o odgoju i ulozi roditelja u suvremenoj obitelji. Roditeljstvo se, prema ovom stručnjaku, nalazi na ras­križju između tradicionalnog modela, koji inzistira na poslušnosti, konformizmu pa čak fizičkom i emotivnom nasilju, i nove paradigme odgoja koja promovira toleranciju, uvažavanje i ravnopravnost djece i odraslih. Iako svaki partner u obitelj donosi svoje životne vrijednosti, uvjerenja, obrasce ponašanja, koji utječu na svakog člana obitelji, za roditelje je oduvijek bilo važno da – „pušu i isti rog“.

Ako jedan roditelj kaže da dijete ne smije nešto napraviti, a drugi ga savjetuje da može samo da pripazi da ga nitko ne ulovi, u takvim su situacijama djeca izrazito zbunjena i nemaju vodstvo, sigurnost i stabilnost koji su im potrebni od roditelja. Često se događa da se roditelji razlikuju u načinima kojima žele doći do istog cilja, što također zbunjuje djecu.

Nedostatno nadgledanje djece, nedosljedna disciplina, visoka razina konflikata u obitelji, neučinkovita komunikacija i rješavanje problema, nedostatak ulaganja roditelja u odnos s djecom te posljedično nisku razinu privrženosti, najčešći su čimbenici rizika za razvoj problematičnog ponašanja kod djece, kažu psiholozi. To se sve, dakako, multiplicira ako roditeljski stilovi odgoja nisu podudarni, tj. ako majka želi jedno otac drugo, kao u slučaju holivudskog para Clooney.

Odgojni ciljevi i roditeljske vrijednosti predstavljaju, pojašnjavaju stručnjaci, ciljeve koje roditelji žele postići u razvoju svoje djece. Ciljevi koji proizlaze iz osnovne roditeljske funkcije su preživljavanje i zdravlje djeteta, želja da se dijete postupno ekonomski osamostali i dostigne društveno propisane norme u pogledu postignuća, moralnih i vjerskih stavova i osobne sreće. Nije nužno da roditelji baš u svemu imaju isto mišljenje, no u ovim temeljnim vrijednostima, ipak moraju biti podudarni.

Istraživanja pokazuju i to kako su poremećaji u ponašanju djece i mladih značajno povezani s nedostacima u roditeljskoj odgovornosti i ponašanju kao što su neadekvatno i nedovoljno provođenje vremena s djecom te nezainteresiranost za aktivnosti u koje je dijete uključeno s vršnjacima. S druge strane, i gruba disciplina te prisilni načini odgoja također mogu predstavljati rizik za uključivanje u rizična ponašanja. Imajući sve ovo na umu, nije neobično da se roditeljima često nameće pitanje kako odgajati djecu da postanu zdrave, sretne i ispunjene osobe. Neprestane svađe među roditeljima, kojima su prema pisanju medija, izloženi 3-godišnja Ella i Aleksander, zasigurno im neće pomoći da se razviju u samopouzdane i samosvjesne osobe. O stilovima odgoja za Roditelje.hr je pisala Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener, a kako odgojni stil utječe na ponašanje mladog čovjeka pročitajte OVDJE.