Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kvalitetno vrijeme za obitelj: 'kapital' za sretan život

Family day na Zrinjevcu ispunio je očekivanja i građana i organizatora: svi smo se odlično zabavili i, najvažnije, prenijeli djeci važne poruke za život

Tradicionalna subotnja špica definitivno je bila u znaku Family Daya, hvale vrijedne manifestacije koji su Adria Media Zagreb i portal Roditelji.hr te Grad Zagreb, organizirali na zagrebačkom Zrinjevcu, s ciljem promicanja ekologije i održivog razvoja te važnosti kvalitetnog zajedničkog vremena roditelja i djece. Zrinjevac je odzvanjao smijehom, pjesmom, dječjom igrom, a nije nedostajalo ni kreativnosti, ali ni važnih poruka za život, jer mališani su imali priliku iz prve ruke naučiti zašto je važno brinuti se o prirodi i kako reciklirati u vlastitom domu. Zelena oaza gradskog središta bila je i savršena kulisa za usvajanje zdravih životnih navika: igranje je vježbanje života, a na Zrinjevcu su se mališani upoznali s brojnim igrama na otvorenom, a zahvaljujući našem partneru Curaprox-u odagnali i strah od odlaska k zubaru.

"Hihijenu dječjih zubića treba početi već s izbijanjem prvih zubića, no to neće biti ono klasično pranje kružnim pokretima, kako to čine veliki, već igra s četkicom, jer upravo na taj način, kroz igru, djeca najbolje uče i stvaraju dobre navike. No čim izbije prvi zubić, vrijeme je za posjet stomatologu“, rekla je Mihaela Dijanić, dr. dentalne medicine, aktivni član Udruge za prevenciju karijesa Velika Gorica, koja je u korneru Curaproxa djeci demonstrirala kako prati zube. Mali „učenici“ – osim što su se riješili straha – kući su otišli i s poklon četkicom.

Pravi ljepotan na Zrinjevcu, koji je plijenio pažnju i djece i odraslih, bio je novi SUV Peugeot 2008.

„Za razliku od klasičnog modela 2008, SUV Peugeot puno je prostraniji za djecu. Bilo puno upita građana; što nas ne iznenađuje, jer je automobil atraktivan, s ekonomičnim motorom, sa 100 ili 130 konja u obje varijante, benzinskoj i dizelskoj, s mogućnošću automatskog mjenjača i sl.  SUV Peugeot 2008 ima prtljažnik obujma 434 l, a robusan stil dodatno je naglašen 18” kotačima velikog promjera“, rekao je Borna Piršić ispred Peugeota.

U prekrasnom Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu nastupili su dječji zborovi Zagrepčanke i dečki, Kikići i Genijalci te Zagrebački anđeli, zapjevao je i Jure Brkljača, dok je Gradsko kazalište Žar ptica izvelo predstavu „Pavao i njegov glavao“. U duhu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, na Family day-u najavljena je i tradicionalna biciklistička utrka ulicama Grada Zagreba, koja će se održati sutra, 22. rujna s početkom od 18 sati.

„Pozivamo građane da dođu podržati našu tradicionalnu Žbicu. Okupljanje sudionika bit će na Zrinjevcu, s južne strane Paviljona, pola sata prije planiranog početka, odakle će kolona krenuti na 7 kilometara dugu vožnju“, rekla je Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Prva Žbica, koju organiziraju udruga Vozim za Zagreb i Grad Zagreb, održala se 2000. godine i mnogobrojna djeca upravo su zahvaljujući njoj stasala u odgovorne vozače bicikala. Zbog epidemiološke situacije, ovog je puta broj sudionika ograničen, a bilo je potrebno i ranije se prijaviti za utrku.

Na događanju je sudjelovao i Mali plac - mobilna tržnica lokalne i organske hrane koja je okupila OPG-ove i z središta Hrvatske. Na cijelom prostoru Zrinjevca bili su organizirani brojni korneri naših partnera - agencije Ex-Alto, Sportske škole Sporti, Sport Educe i Photo Boothiquea u kojima su se djeca zabavljala, fotografirala, crtala, vježbala, skakala u vrećama, učila kako reciklirati u svojem domu, sadila biljke…, a svoje ekološke slikovnice predstavila je književnica Rosie Koogli.

Tekst: D. P.
Fotografije: Robert Gašpert

Najnovije

Najpopularnije