Jednu veliku grupu mikroorganizama koji uzrokuju zarazne bolesti nazivamo patogeni mikroorganizmi. Oni mogu ostati na koži ruku (prstima i dlanovima) te ispod noktiju, zajedno s prašinom i prljavštinom - ako se ruke ne operu nakon odlaska u toalet, vožnje u javnom prijevozu, povratka iz šetnje ili kupovine, igre u parku, igre s kućnim ljubimcima i slično – uzrokujući zdravstvene tegobe. Rukama dodirujemo oči i nos, pa i drugi virusi i bakterije ulaze u naš organizam uzrokujući svi zajedno probavne i resporatorne probleme, mučninu, povišenu temperaturu... I dok smo mislili da je to najgore što nam prijeti od prljavih ruku, pandemija koronavirusa naučila nas je da opreza nikad dosta i da baš sada, više nego ikada prije, moramo voditi računa o higijeni.

Prekratko pranje ruku najčešći je problem među najmlađima. Malo sapuna, par sekundi pod vodom i to je to! No liječnici upozoravaju kako ruke treba prati najmanje 20 sekundi. Uslijed pandemije koronavirusa, važnost pranja ruku (i dezinfekcija, u slučaju da nam voda i sapun nisu dostupni) postalo je najspominjanije pravilo za očuvanje zdravlja. Podaci kažu kako manje od 35 posto ljudi na svijetu ruke pere pravilno, a procjenjuje se da svaki dan iz škole izostane 272 milijuna djece upravo zbog loše higijene ruku. I dok ona nešto starija djeca mogu razumjeti zašto je to važno, i biti temeljita, oni najmlađi trebaju malo poticaja. Zato je Pampers, u suradnji s Idom Prester, osmislio jednostavnu, zabavu i edukativnu pjesmicu "Perimo, perimo…" , koja je namijenjena baš najmlađima, onima koji do kraja ne razumiju važnost higijene. Pjesmica je snimljena i na engleskom i na talijanskom jeziku, tako da je korist, ustvari, višestruka. I baš zbog ove pjesmice i Pampersovog edukativnog projekta Ida je otvorila svoj TikTok; sa sinom Rokom osmislila je koreografiju za pjesmicu “Perimo”, koja je u kratkom vremenu postala – viralni hit.

@idaprester

Wash and dance! ##pampers##perimoperimo##croatia##fyp##foryoupage##viral##first##prvipost##pratime##followme##fun##education##kids##song##probajiti

♬ original sound - idaprester

Priču o pranju ruku Pampers je još dodatno proširio serijom zanimljivih činjenica o navikama pranja ruku, koje možete pronaći na njihovom Instagram i Facebook profilu.

Tekst i video: promo
Fotografija: Shutterstock