Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje provesti vikend prije početka škole?

U mjestu Lič, u općini Fužine, 5. rujna održat će se 1. Medun festival, zabava u čast vrhunskog pčelinjeg proizvoda, koji potječe od medne rose karakteristične za gorski kraj

Prvi rujanski dani idealna su prilika za 1. Medun Fest, veseli i zdravi festival posvećen šumskom medunu, specifičnom za podneblje Gorskog kotara, koji će vam svojom slatkoćom „zagrijati srce“ i osnažiti tijelo za pripremu za nadolazeće hladnije dane. Festival se održava u subotu, 5. rujna u mjestu Lič smještenom u općini Fužine.

Atraktivan festivalski program ugostit će Dina Galvagna, poznatog hrvatskog chefa koji je, za ovu priliku, osmislio prvi goranski sladoled od šumskog meduna lokalnih OPG-ovaca, aromatiziran jelovim iglicama, serviran u posebno pripremljenom kornetu na bazi lješnjakovog brašna. Tijekom "Slasne kulinarske radionice by chef Dino Galvagno“ posjetitelji će uživati u degustaciji Medunsladoleda i pripremi mini korneta. Chef Galvagno poznat je po svom jedinstvenom pristupu gastronomiji, a inspiraciju kao i namirnice pronalazi u specifičnostima određenog podneblja. Nit vodilja organizatora festivala, Općine Fužine i Turističke zajednice Općine Fužine, je u jačanju branda i kvalitetnom pozicioniranju goranskog meduna i proizvoda lokalnih OPG-ova.

Medun ili mediljkovac je vrhunski pčelinji proizvod, iznimne kvalitete, koji potječe od medne rose karakteristične za goranski kraj. Bogat je antioksidansima, aminokiselinama, mineralnim tvarima i željezom te sadrži i folnu kiselinu. Jedan je od najautentičnijih proizvoda goranskog kraja. U pripremi prvog goranskog Medun sladoleda sudjelovao je i Marko Stojević, poznati hrvatski slastičar.

Uz kulinarski dio, posjetitelji će se upoznati s ponudom lokalnih OPG-ova te će moći sudjelovati u kreativnoj i edukativnoj radionici za male i velike "Svijet kroz oči jedne pčele“ koju vodi Jelena Milošević. Sve o ljekovitosti i specifičnosti goranskog meduna saznat ćete od Damira Zanoškara, tijekom njegove radionice "Što je šumski medun i koje su njegove tajne“.

Gastro

delicije od pčelinjih proizvoda nudit će i lokalni ugostitelji u

Općini Fužine, a cafe

barovi pripremili su posebnu listu pića lokalnih proizvođača.

Program Festivala glazbeno će začiniti grupa Insula, poznati cover band s

otoka Krka. Svečano otvorenje 1. Medun Festa bit će u 16 sati, a

od 20h započinje koncert.

Zagrijavanje za Medun Fest je i pretprogram koji će se održavati od 12.30 do 16 sati u poznatom izletištu "Šumska bajka" u Liču gdje ćete moći sudjelovati u radionici izrade drvca dobrih želja s motivima pčelica, cvijeća i meda.

Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije