Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poznate Hrvatice podijelile svoja najintimnija iskustva

Svaka nova #pričaiznutra poziv je ženama da i same objave svoja iskustva i time pomognu stvarati svijet u kojem žensko iskustvo nije tabu tema

Nije prošlo mnogo otkako se na našim malim ekranima pojavio najnoviji spot branda Libresse do društvenih mreža preplavljenih intimnim iskustvima žena diljem Hrvatske okupljenim pod hashtagom #pričeiznutra. Sam spot hrabro i sasvim realno prikazuje što zaista donosi život s maternicom – bez bijelih hlača, plave tekućine i eufemizama poput “onih dana u mjesecu”.

Kampanja za cilj ima ukinuti tabue poput menstruacije i menstrualne krvi te iskustava poput poroda, spontanih pobačaja, endometrioze, menopauze i ostalih odluka ili stanja vezanih samo uz činjenicu da ste žena i da posjedujete maternicu. A tabui se ukidaju jedino ako počnemo otvoreno razgovarati o njima. Prva koja je javno istupila sa svojim iskustvima bila je Jelena Veljača kroz kolumnu u kojoj se obračunala s generacijama zataškavanja ženskog iskustva, a nastavila je s pričama iznutra u kojima se može prepoznati svaka žena.

“Koliko puta

ste se osjećale nelagodno? A koliko puta ste se bojali da nekom drugom ne bude

neugodno? Koliko je nepošteno da se o tome ne govori? Koliko je djetinjstva i

adolescencija obilježeno tim strahovima? Što će dečki reći? Nije li vrijeme da

prestanemo osjećati sram jer smo #žene?” napisala je Jelena Veljača na Instagramu, a komentari koji su uslijedili

pokazuju kako je sve više žena spremno nazvati menstruaciju pravim imenom i

zahtijevati svoje pravo na ženskost u svakom smislu riječi.

Pod hashtagom #pričeiznutra svoje iskustvo poroda i odluka koje je tada donijela usprkos neodobravanju nekolicine podijelila je Martina Tomičić, a o istoj temi progovorile su i Ella Dvornik te Lana Klingor, prisjećajući se svojih poroda i emocija koje su pratile to bitno iskustvo.

View this post on Instagram

Voljela bi da se ohrabrite i da sa mnom podlijelite svoje #pričeiznutra. Vi pretpostavljam na ovoj fotki vidite najveću sreću jednog tate, novorođeni život, predivnu bebu.... ako scrollate dalje, svatko od nas će vidjeti nešto drugo. Osim moje voljene kćeri, ja ovdje vidim bol tijela od 45. dana trudnoće, mišiće koji se nisu vratili na mjesto još od Marle koja je rodjena točno godinu dana prije, vidim kosti zdjelice koje me rasturaju, vidim šavove zbog kojih ne mogu ni sjedit ni hodat, ni leći u kadu da se opustim. Vidim dijete rođeno 6 tjedana prerano, dijete koje je provelo 14 dana na odjelu intenzivne njege tijekom kojeg su mi dali da ju vidim dva puta na dan 10 minuta, zbog koje sam se dolazila izdajati svaka tri sata u posebnu sobu, sjedeći onako “ranjena” na trošnim drvenim stolicama iz 1974., bebu za koju sam jedva namolila da mi dozvole (nakon 6 dana) da ju pokušam dojit. Nikad se nisam osjećala tako bespomoćno kao tih prvih 6 dana i nikada se nisam osjećala snažnijom nego kad sam vidjela kako mi je kćer živnula kad sam ju prvi puta podojila. Treći porod bio mi je najteži. Imala sam osjećaj da mi se tijelo raspalo. I da, zastala sam sad tipkajući ovaj post, smišljajući kako da kažem što želim a da to ne zvuči kao nešto što je gadljivo. I reci ću, jasno i glasno. Krvarila sam poslije poroda toliko dugo i toliko jako da mi ništa nije bilo jasno. Mom mužu nikad nije bilo teško pomoći mi u bilo čemu. Pa i u onome da umjesto mene ode po uloške i čak postavi 12 potpitanja prodavačici, ne bi li pronašao idealne, koje me neće žuljat ili pikat, smetat šavovima Itd. Stoga drage moje žene, kad pronađete muškarca koji kupuje uloške jednako opušteno kao što kupuje pivo, zadržite ga u svom životu i ne puštajte. A vi osim tog muškarca, pronađite na društvenim mrežama kampanju Libresse koja nam donosi #pričeiznutra zbog koje smo odlučile da više nema tabu tema po pitanjima ženskih problema i ohrabrila nas da ispričamo svoje price kako bi podigli svijest problemima koje žene prolaze. Budite hrabre, koristite hashtag #pričeiznutra i napišite mi svoju. Zajedno smo najjače. ?

A post shared by Lana Klingor Mihić (@lanatheklingor) on

Doris Pinčić Rogoznica u svojoj se priči iznutra pozabavila vlastitim iskustvom trudnoće i poroda, osvrćući se pritom na niz uplitanja s kojima se svaka žena, s djecom ili bez, vrlo često mora nositi: “Imam mnogo prijateljica koje nisu te sreće i jako boli kad ih netko gotovo svakodnevno i nerijetko nebitan propitkuje - a zašto još nemate djecu, što ne valja... A pogotovo kad netko sugerira - pusti karijeru, djeca su važna... Nažalost više puta sam tješila prijateljicu koja ne može ili ne može tako lako, a ovo joj se pitanje tako često i bez imalo obzira postavlja. Polako ljudi, previše se mi svi u tuđe maternice petljamo...”, a to je pokrenulo pravu lavinu iskrenih i hrabrih priča o problemima sa začećem i odlukama vezanim uz začeće o kojima ne slušamo svaki dan.

Tara Rosandić iz glumačke se perspektive pozabavila ulogama koje kao žena svaka od nas mora igrati zahvaljujući svom tijelu, ali i očekivanjima društva, dok se Alis Marić posvetila temi menopauze iz prve ruke i posve svježe perspektive.

“(Majka) i mnoge druge žene su me doslovno prepadale oko posljedica menopauze. (...) Kod mene je vrhunac moje moći nastupio tek nakon menopauze i gubitka menstruacije. Danas raspolažem nevjerojatnim novim rezervama energije. Postala sam tako samouvjerenija, usredotočenija i beskompromisnija.” napisala je Alis Marić u sklopu inicijative #pričeiznutra.

Svaka nova priča iznutra poziv je čitateljicama da i same objave svoja iskustva i time pomognu stvarati svijet u kojem žensko iskustvo nije tabu tema, pa to možete učiniti i vi na društvenim mrežama uz hashtag #pričeiznutra ili posve anonimno na Libresse.hr.

Najnovije