U sklopu obilježavanja 70 godina djelovanja Društva "Naša djeca“, dodijeljene su Nagrade "Grigor Vitez“ za najbolje knjige za djecu i mlade te ilustracije. Između 122 prijavljena rada, nagrade i priznanja su primili:

 • Književnik Zoran Ferić za najbolji tekst za djecu u 2019. u

ilustriranoj knjizi SAN LJETNE

NOĆI (V.B.Z)
 • Književnik Roman Simić  za najbolji tekst za djecu u
 • 2019. u slikovnici JURA I GOSPOĐICA

  ZAVISSST (Profil knjiga)
 • Književnica Nada Mihaljević za najbolji književni tekst za
 • mlade u slikovnici PUTOVANJE U

  MJESTU (Naklada Ljevak)
 • Ilustrator Manuel Šumberac  za najbolje ilustracije za
 • djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici POTRAGA (Profil

  knjiga)

 • Ilustratorica Vendi Vernić  za najbolje ilustracije za
 • djecu starije dobi u ilustriranoj knjizi SEDAM

  MAČAKA (Mala zvona)

  • Književnica Morea Banićević, koja je osvojila nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolji roman u 2019. za DVOJNIKE U TAMI (Hangar 7)
  • Književnica Nikolina Manojlović Vračar i ilustratorica Jelena Brezovec, kojesu osvojile nagradu "Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu u 2019. za OBLAK U ŽUTOM KAPUTU (Evenio)

  "Moram reći da me jako iznenadila nagrada, tim više što sam ja kao dječji pisac tek negdje na početku karijere, iako mi se bliži 60. godina. No znate kako kažu, u starosti se sve više približavamo djetinjstvu. Najviše se zahvaljujem stručnom povjerenstvu što su mi ukazali čast i povjerenje i udijelili ovu Nagradu. Zahvaljujem se i malim, mladim čitateljima ove ilustrirane knjige, kao što se zahvaljujem uredništvu i svojoj nakladničkoj kući. Ova je knjiga nastajala 30 godina te se nadam da je ovo prva u nizu", rekao je Zoran Ferić.

  Posebno priznanje "Srebrna ptica“, za doprinos Nagradi "Grigor Vitez“, postumno je dodijeljena nedavno preminulom hrvatskom ilustratoru Ivanu Vitezu, a nagradu je preuzela njegova supruga Aleksandra Vitez s obitelji.

  Svim dobitnicima je čestitala ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek te književnice i prošle dobitnice Silvija Šesto i Sanja Pilić.

  "U okrilju Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, koji ove godine obilježava 70. rođendan, Nagrada "Grigor Vitez“ izrasla je u najviše, najprestižnije priznanje za književna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu. Stalnim njegovanjem vrlo visokih kriterija i odabirom vrhunskih stvaralačkih dostignuća naših umjetnika, nagrađena djela postala su dio nacionalnog književnog blaga. Ponosni smo i sretni što su u 5 desetljeća života Nagrade, mnogi njezini dobitnici slijedili put Grigora Viteza i postali klasici dječje književnosti ili lučonoše, poput Ivana Viteza, najviših kreativnih vrijednosti u ilustracijama knjiga za djecu, u Hrvatskoj, ali i u svijetu”, poručila je prilikom uručivanja nagrada dobitnicima predsjednica Saveza prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić.

  Godišnja

  Nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju

  najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju,

  koja je prvi put dodijeljena 1967. godine. Otada do danas je

  nagrađeno više od 150 djela dječje književnosti. Nagrada se

  dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz

  jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama

  za djecu i mlade. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue

  “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Ta su

  priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i

  slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog

  uređenja te dizajn.

  Nagrade dodjeljuje najstarija i najveća organizacija za djecu, Savez društava "Naša djeca“ Hrvatske na temelju ocjena stručnog i dječjeg povjerenstva.

  Fotografije: Profimedia i press