Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trostruka mama i bivša missica Rajna Raguž pokrenula zanimljiv challenge za mame

Rajna Raguž, trostruka mama, bivša Miss Hrvatske i uspješna fotografkinja otkrila nam je sve čari svojeg "zanata" te kako uz pomoć nekoliko trikova i sami možete sačuvati najvrjednije uspomene za život - trenutke s vašom djecom

rajna raguž s djecom

Gotovo 13 tisuća ljudi prati Rajnu Raguž, bivšu Miss Hrvatske, a danas uspješnu fotografkinju, na njezinom Instagram profilu. Prekrasne fotografije njezina, kako voli kazati, "malenog kaosa“, pokazuju svu predanost, ljepotu i kreativnost koju ova trostruka mama ulaže u svoje najveće ljubavi – obitelj i fotografiju. Iako je fotografirala na stotine modnih i drugih editoriala, Rajna je najsretnija kad pred objektivom ima djecu, jer su ona opuštena, spontana, prirodna… Jednom riječju, imaju sve ono što je – uz malo prirodnog svjetla, kvalitetnu kameru i "dobro oko“ za uhvatiti trenutak – potrebno za odličnu fotografiju.

"Ljubav prema fotografiji nije došla odjednom. Naime, oduvijek sam bila vizualni tip i puno sam se bolje znala izraziti tako nego riječima. Sjećam se kad sam se upisivala Fakultet političkih znanosti; tada su bile hit UNICEF-ove bilježnice s prekrasnim fotografijama, koje sam koristila za predavanja, pa sam sanjala da ću u ja jednog dana i sama snimati tako lijepe vizuale“, započinje svoju priču Rajna i kaže kako je sve krenulo s fotografijama njezine nećakinje.

View this post on Instagram

A post shared by Rajna (@rajna_photo) on

"Znate ono, prvo dijete u obitelji, pa smo je stalno fotografirali. Tada sam shvatila da mi djeca ispred objektiva baš nekako leže. Volim spontanost, a djeca su neopterećena, što omogućava da uhvatite taj jedan poseban trenutak, koji se mora vidjeti i osjetiti na fotografiji“, kaže Rajna koja je trenutačno na rodiljnom dopusti s trećim djetetom. Iako ima puno upita za fotografiranje, teško joj se, kaže, organizirati, jer su djeca njezin život 90% dana. No kao kreativnoj osobi teško joj se u potpunosti isključiti od posla, pa su joj aktivnosti na Instagramu, poput nedavnog foto-izazova kojeg je organizirala, dobrodošle za odmak od uobičajenih dječjih tema.

"Napravila sam mali foto-challenge za mame. Pozvala sam ih da pokušaju napraviti dobru modnu fotografiju, koja je uključivala njihovu djecu. Dala sam i im primjere nekoliko zanimljivih kadrova i mogu reći da su rezultati bili fantastični. Dobila sam toliko prekrasnih fotografija, da se usuđujem reći kako su hrvatske mame jako talentirane. Danima sam pregledavala fotografije i od svega složila lijepu priču, a posebno me oduševilo što mnoge već imaju svoj stil, što vrlo cijenim, jer je i meni samoj bilo potrebno mnogo vremena da pronađem svoj“, iskrena je Rajna koja, naravno, vrlo često fotografira i vlastitu djecu: Gretu, Ivana i Matu. No ona joj gotovo nikada ne poziraju; puno su joj draži spontani kadrovi koji nastaju u parku dok se djeca igraju. Iako je za dobru fotografiju potrebno imati dobro svjetlo i atraktivnu pozadinu, trenutak je ono što čini razliku.

"Kroz igru, ustvari, dijete možete navesti da se pomakne do tog nekog drveta ili druge pozadine koju ste zamislili. Djecu uvijek treba nekako spontano dovesti u 'interijer' koji vam je privlačan za fotografiju, a najbolji efekt bit će, dakako, ako ih pustite da budu što jesu. Zato ja volim upoznati karakter djeteta prije nego što ga fotografiram, tako da – prije nego što stisnem okidač - imam fotografiju u glavi“, kaže Rajna.
Iako nastaju spontano, fotografije tako ipak imaju estetski koncept. I njezino najstarije dijete, kći Greta, već uživa u fotografiranju. Rajna kaže kako zna uzeti njezin mobitel i igrati se da je ona mama, pa ju fotografira i stvara svoje prve foto-uspomene. I sama Rajna jedne od svojih najljepših fotografija slikala je uz pomoć mobitela, koji joj je uvijek pri ruci, za razliku od fotografskog aparata koji je pretežak i kojeg koristi za komercijalnu fotografiju, tj. kad treba kadar za jumbo plakate i sl.

Jedan takav, pravi pametan telefon sa sjajnom kamerom, dovoljno prostora za pohranu fotografija i videa mališana, brzog procesora i jednostavan za uporabu, svakako je Huaweijov model Nova 5T. Četiri stražnje ugrađene AI kamere snimaju zadivljujuće ultra širokokutne, makro i bokeh fotografije te fotografije visoke rezolucije. Slike i videozapisi nastaju s bogatim i jasnim detaljima – što ćete posebno cijeniti na fotkama svog djeteta. Tu je i izdržljiva baterija koju je moguće brzo napuniti te čitač otiska prsta na bočnoj stranici (dakle, sve možete obaviti jednom rukom!).
Uparite ovaj sjajan mobitel s promotivnom akcijom tvrtke A1 – svim novim mamama koje su to postale ili će postati ove godine, iz A1 daruju neograničeni internet i do 500 kn popusta na mobitel, uz Mobilnu M ili L tarifu. (Taj popust možete ostvariti i na Huawei Nova 5T mobitel!)
Promotivna ponuda dostupna je svim mamama koje su to postale u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine, a pogodnosti se mogu iskoristiti isključivo na A1 virtualnom shopu ili na web stranici www.a1.hr. Ponuda vrijedi za samo jednu pretplatničku liniju te je moguće kupiti samo jedan uređaj uz primjenu popusta.

Iako najviše fotografira djecu, Rajna na isti način pristupa i svakoj fotografiji koju radi, posebice modnoj, u kojoj se također pronašla.

"Volim neobične kadrove. Kompozicija mi je ključna stvar, više nego tehnička izvedba. Kod mene može proći i mutna fotografija ako mi je vizualni moment OK, ako sam dobila kadar koji sam zamislila“, kaže Rajna i napominje kako je za dobru fotografiju ipak najvažnije imati – dobro oko. Narednih dana više se planira posvetiti arhiviranu fotografija; mnoge lijepe uspomene izgubimo ili zaboravimo na njih ako ih ne sačuvamo na pravi način. Fotografije su, srećom, najvjerniji čuvari lijepih životnih trenutaka. Život brzo prođe, djeca brzo odrastu, a fotografije i dalje pričaju prekrasne priče o obiteljskim vrijednostima.

Sadržaj je kreiran u suradnji s tvrtkom A1 Hrvatska.

Tekst: Danijela Petrov
Fotografije: Instagram i privatni arhiv

Najnovije

Najpopularnije