Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz prve ruke saznala kako svoje djevojčice, ali i svu djecu, zaštititi od koronavirusa

Bivša televizijska voditeljica Nevena Rendeli, majka djevojčica Mare, Lee i Vite, za magazin Story razgovarala je sa zagrebačkom pedijatricom dr. Dianom Puževski o djeci i koronavirusu

Zahvaljujući svakodnevnom podrobnom i vrlo profesionalnom izvještavanju Nacionalnog stožera civilne zaštite, imamo podatak da je danas u Hrvatskoj ukup­no oboljelo 26 djece do 10 godina te 33 djece i mladih u dobi od 10 do 20 godina. Među zaraženima je i četveromjesečna beba koja nije razvila simptome bolesti, kao i njezina zaražena majka - informacija je to o djeci zaraženoj koronavirusom koju nam je početkom tjedna dala Diana Puževski, dr. med. spec. ­pedijatar. S uspješnom zagrebačkom pedijatricom razgovarala je voditeljica Nevena Rendeli Vejzović, i sama majka troje malene djece, koja je odlučila doznati nešto više o koronavirusu i najmlađima - od simptoma do učinkovite zaštite.

Nevena: Jesu li djeca osjetljivija na viruse od odraslih?
U prvih pet godina djeca prebole osam do deset akutnih infekcija gornjih dišnih putova svake godine, a odrasle osobe prebole samo dvije na godinu. Gotovo 90 posto infekcija prouzročeno je virusom pa možemo reći da su djeca osjetljivija na viruse nego odrasli. Razlozi tako čestog obolijevanja djece su nezrelost imunosnog sustava, prvi kontakt s nekim virusima, velika izloženost dišnog sustava (posebno u kolektivu), vrlo lak način širenja infekcije kapljično i predmetima u okolini. Većina je infekcija blagoga kliničkog tijeka, terapija je usmjerena samo na simptome poput povišene tjelesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i potrebe za nadoknadu tekućine. Dva su dobna vrhunca u pojavljivanju virusnih infekcija kod djece: od šestog do dvanaestog mjeseca života, kada je dijete potrošilo protutijela dobivena od majke, a još nije razvilo vlastita te dob polaska u kolektiv (jaslice, vrtić, škola), kada je svakih deset do četrnaest dana izloženo novom virusu.

Nevena: Kada je riječ o koronavirusu, jesu li uistinu djeca u manjoj opasnosti od starijih osoba?
U hrpi informacija i dezinformacija na temu koronavirusne infekcije pravu istinu pokazat će vrijeme, sve što sada znamo i savjetujemo temelji se na preporukama međunarodnih zdravstvenih institucija i stručnih društava te svakodnevnom ažuriranju podataka (WHO, Unicef, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, stručna društva). COVID-19 (engl. Coronavirus disease 2019) akutna je respiratorna bolest koju uzrokuje novi koronavirus nazvan SARS-CoV-2 (engl. severe acute respiratory syndrome coronavirus 2). Virus se prenosi bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Prijenos se odvija kapljičnim putem kada zaražena osoba kiše ili kašlje, ali i dodirivanjem površina koje su kontaminirane sekretom iz dišnih puteva zaražene osobe, a potom dodirivanjem usta, nosa ili očiju. Najčešći su simptomi oboljelih osoba povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima i umor. U članku s kraja siječnja ove godine New England Journal of Medicine navodi da djeca znatno rjeđe obolijevaju i imaju blažu kliničku sliku. Velika studija iz Kine to potvrđuje podatkom od oko dva posto slučajeva mlađih od 18 godina, a od toga je manje od tri posto razvilo teški oblik bolesti. Znamo da postoje virusi koji kod djece izazivaju blažu bolest nego kod odraslih poput vodenih kozica (varicella zoster virus) i hantavirusa koji uzrokuje hemoragijsku ili mišju groznicu. Kod odraslih je klinička slika teža i češće su komplikacije. Mehanizam kojim se to događa ovisi o konstitucijskim i imunosnim faktorima. U skladu s tim možemo očekivati da se nešto slično događa i kad je riječ o koronavirusu.

Nevena: Svi ističu važnost držanja ruku podalje od lica, no nemoguće je izbjeći da malo dijete ponekad stavi ruku u usta. Znači li to da će se lakše zaraziti?
Tijekom razvoja dojenčeta i malog djeteta do 18 mjeseci normalna je i neizbježna oralna faza ili istraživanje svijeta stavljanjem stvari u usta i dodirivanjem lica. Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprečavanje širenja koronavirusa. Često i temeljito pranje ruku, igračaka i podloga na kojima dijete boravi prevenirat će bolest te širenje virusa. Na roditeljima je odgovornost da to provode.

Na kakva je sve pitanja Nevena Rendeli Vejzović dobila odgovore od uspješne zagrebačke pedijatrice, pročitaje u novom broju magazina Story, koji možete kupiti od srijede, 8. travnja 2020. godine.

U novom broju lifestyle tjednika Story, zaštitno lice Zoran Vakula uvodi

vas u svoju neobičnu svakodnevicu i intimu. Nevena Rendeli bez imalo zadrške za

Story saznaje od liječnice pedijatrice kako djeci objasniti da ne diraju usta u

vrijeme pandemije koronavirusa?

Darujemo sve čitatelje velikom uskrsnom kuharicom, koja donosi mnoštvo recepata za ukusne blagdane - recept za beskvasni kruh, focaccia od kiselog tijesta, ideje za farbanje jaja prirodnim načinima te još puno toga.

U samom broju

očekuje vas još mnoštvo zanimljivih tema poput savijeta influencerica, onih

koji žive od pojavljivanja pred kamerom, kako se pripremiti za sastanke od

doma. Tu je i velika životna priča o Umi Turman, proširena enigmatika ali i sve

ostale aktualnosti iz svijeta mode i beauty kao i novi party presjek iz rubrike

Story Vremeplov koji vas ovaj put vraća u Doru 2003.

Uz posebnu ponudu

pretplate, dodatne sadržaje Storyja možete svakoga dana pratiti i putem portala

Story.hr ili preuzeti svoju Story.hr aplikaciju.

Budite i dalje dio Story obitelji.

Najnovije