Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beba stara šest tjedana preminula od koronavirusa

Tri slučaja djece koja su nedavno umrla od koronavirusa nisu promijenila stav epidemiologa da najmlađi nisu najugroženija skupina, no to je novi i ozbiljan poziv na oprez

 najmlađa žrtva koronavirusa u svijetu

U srijedu je u SAD-u preminula beba stara šest tjedana, za koju se vjeruje da je trenutačno najmlađa žrtva pandemije u svijetu. Riječ je o bebi iz Connecticuta, koja je prošlog tjedna u bolnicu stigla u kritičnom stanju. Testiranje je pokazalo da je bila pozitivna na koronavirus. Žrtve koronavirusa u najvećoj su mjeri osobe starije životne dobi, no trenutačni epidemiološki podaci za Hrvatsku pokazuju kako je prosječna dob oboljelih 48,27 godina te da je zaražena i 41 osoba mlađa od 20 godina. Kako je pojasnila ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", prof. dr. sc. Alemka Markotić, sva oboljela djeca u Hrvatskoj imala su blage simptome bolesti.

No smrt djeteta u Americi, kao i još dva nedavna smrtna slučaja, 13-godišnjakinje u Francuskoj i 12-godišnjakinje u Belgiji, pokazuju kako bolest ne bira, tj. da može pogoditi i djecu, čak i one s naizgled jakim imunosnim sustavom. To, upozoravaju stručnjaci, moramo shvatiti kao ozbiljan poziv na oprez. Zbog toga je i ministar zdravlja Vili Beroš, govoreći o mladima u tri dalmatinske županije, koji se ne drže mjera i okupljaju se na privatnim zabavama, izrazio svoje razočarenje neodgovornim ponašanjem pojedinaca.

"Još uvijek balansiramo s kaznama, no ne čudi me situacija na jugu zemlje, jer - nažalost - mnogi mladi, zato što ne vide i ne osjećaju neprijatelja, zaboravljaju da je virus tu među nama", komentirao je slučaj s juga Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, napominjući kako policijski djelatnici svakodnevno imaju problema s brojnim prekršiteljima mjera, prije svega s onima koji krše samoizolaciju. Do sada je, rekao je ministar Božinović, bilo 3665 dojava o građanima koji krše samoizolaciju. Utvrđena su 1024 protupravna ponašanja i svi će oni platiti kaznu Sanitarnoj inspekciji.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije