Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znanstvenici objavili nove informacije o koronavirusu kod djece, trudnica i muškaraca

Zašto djeca nisu toliko podložna bolesti, može li se dojenjem prenijeti koronavirus i kakve veze ima pjesmica "Happy, birthday!" s obranom od epidemije?

 mama i kći razgovaraju o koronavurusu

Znanstvenici još uvijek ne razumiju sve što se događa oko koronavirusa, ali u jedno su sigurni: dosadašnja istraživanja pokazuju da je manje slučajeva prijavljenih virusa kod djece. To ne znači da, kažu u studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, djeca ne mogu pokupiti virus (najmlađe dijete imalo je tek nek 30 sati kada se razboljelo!), no na temelju ograničenih dostupnih podataka, zaključili su kako su simptomi kod djece blaži nego kod odraslih i uključuju kašalj, povraćanje i proljev. Simptomi su, dakle, slični drugim respiratornim bolestima, kao što su gripa i obična prehlada, ali u studiji kažu i to kako ovaj novi soj ima veću vjerojatnost izazvati kašalj i groznicu.

Stručnjacima nije jasno zašto koronavirus ne utječe na djecu koliko na odrasle. Pogotovo zato što dječji imunosni sustav nije toliko snažan te obično prekomjerno reagira na podražaje. Dr Nathalie MacDermott, iz King's Collegea u Londonu za BBC je rekla: "Mora postojati razlog zašto se to događa, ali još je nejasno koji. Čini se da ovaj virus kod djece ne reagira tipičnom kliničkom slikom, već je bolest asimptomatska”.

U međuvremenu je i Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa potvrdio da trudnice nisu osjetljive na virus te da nema dokaza da se virus može prenijeti na dijete tijekom trudnoće. U Italiji je jedna žena zaražena koronavirusom rodila zdravu bebu. Smjernice također kažu da u ovom trenutku nema dokaza da sCovid-19 može infektirati majčino mlijeko, pa se ženama i dalje potiču na dojenje.

Virus, navodno, više pogađa i muškarce nego žene, a također je smrtonosniji među pušačima. Podaci kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazali su da je u prvih šest tjedana epidemije broj muškaraca i žena zaraženih Covid-19 bio gotovo jednak. No, stope njihova preživljavanja znatno su se razlikovale - umrlo je 1,7 posto žena u usporedbi s 2,8 posto muškaraca. Stručnjaci vjeruju da postoji nekoliko razloga za to odstupanje, uključujući neke biološke predispozicije i način života. Primjerice, Kina ima najveći broj pušača u svijetu (gotovo trećina pušača u svijetu su Kinezi!), ali samo dva posto njih su žene. Najugroženiji su, čini se, muškarci stariji od 60 godina – gotovo 10% zaraženih muškaraca iznad 60-e podliježe bolesti. Temeljito pranje ruku najučinkovitija je zaštita od koronavirusa. Roditeljima su znanstvenici preporučili “trik” kako dijete naučiti temeljitom pranju ruku: neka dva puta otpjeva pjesmicu “Happy birthday”, koja traje 20 sekundi – 40 sekundi vode i sapuna za sigurnost i pobjedu nad koronavirusom.

Tekst: D. P.

Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije