Izdavačka kuća V.B.Z. nedavno je objavila dva romana o Muminima, Opasno ljeto u Mumindolu i Zima u Mumindolu, koje je napisala najomiljenija autorica Skandinavaca - Tove Jannson. Tove Jansson (1914. – 2001.) finska je autorica i umjetnica koja je pisala na švedskom jeziku. Svjetsku je slavu stekla upravo serijom knjiga o Muminima, koji su danas klasici dječje književnosti, prevedeni na više od 50 jezika. Mumini su samo dio golemog i nadahnutog stvaralačkog opusa ove umjetnice, koji odražava bitna načela njezina života: ljubav prema obitelji i prirodi te inzistiranje na slobodi.

Opasno ljeto u Mumindolu govori o tome kako se svatko u životu može naći u novim i neuobičajenim okolnostima, a Mumini se s njima suočavaju hrabro, s pozitivnim stavom i humorom. Oni su snalažljiva i velikodušna mala bića koja za sve probleme pokušavaju naći rješenje. Sve pridošlice dobrodošle su u njihov svijet jer za njih je svako biće dragocjeno, a ljubav, prijateljstvo i životna vedrina najveće vrijednosti.

U knjizi Zima u Mumindolu, Mumintrol se našao sam u novom okruženju, preplavljen osjećajima izgubljenosti i nepripadanja. Malo-pomalo on se snalazi u novim životnim okolnostima i shvaća da kroz mnoge životne izazove trebamo proći sami. Ovo originalno remek-djelo za djecu, koje obožavaju i odrasli, ima mnogo slojeva: suptilno ukazuje na to da se treba suočiti s nepoznatim, ističe važnost prijateljstva, te pokazuje svu moć i veličanstvenost prirode koju treba poštovati.

Tekst: promo Fotografije: Profimedia i press