Ne jedete slatko, ali jedete voće

Voće je zdravo, ali i slatko te prepuno voćnog šećera. Dakle, sokovi, smoothieji i drugi napici koje konzumiramo “usput” odnosno ne doživljavamo ih kao obrok, potiču pojačano lučenje inzulina. Šećer u krvi nakon takvih napitaka opada strmoglavom brzinom i tijelo traži dodatni zalogaj. Dakle,  voćne sokove i smoothieje ne pijte usput, kad vam dođe želja, već ih ciljano pripremajte, primjerice za doručak. Također, umjesto vrlo slatkog voća kao što su banana ili mango, radite zelene smoothieje s listićima špinata, salate ili kelja uz bazu od bobičastog voća i citrusa. U takve napitke dodajte kokosovo ili bademovo mlijeko, orašasto voće i chia sjemenke. Takav će vas napitak dugo držati sitima i dati snažan poticaj metabolizmu za čitav dan.

Ne pazite na probavu

Crijeva su centar našeg zdravlja i ukoliko dobro rade potpomažu vitkost i vitalnost. Koliko dobro rade, određuje raznolikost bakterija koje ih naseljavaju. Neke od tih bakterija potiču debljanje pa ako ste među onima koji ih imaju više, tijekom dana dobivate dodatnih 250 kalorija. Ali bez brige, jer bakterije koje potiču mršavljenje možete unijeti u organizam i to jedući balastne tvari i gorke okuse (mahunarke, zobene pahuljice, artičoke, cikoriju) kao i fermentirane namirnice (kefir, kiseli kupus). Također je korisno jesti jogurte s korisnim bakterijama te uzimati probiotike.

Preskačete obroke

Na prvi pogled zvuči mudro preskočiti pokoji obrok. Međutim, to donosi upravo suprotan efekt. Tijelo se u trenucima dugotrajne gladi prebacuje na “štedni program” te izaziva još veću glad kako bi nadoknadilo ono što je propustilo. Liječnici također kažu kako metabolizam ujutro treba energetski poticaj i da su tri obroka tijekom dana idealna. Svaki obrok bi trebao sadržavati 25% bjelančevina (riba, jaja, jogurt) i dobrih masnoća (avokado, orašasto voće). Takve namirnice održavaju stabilnima šećer u krvi i razinu energije i sprječavaju napadaje gladi.

Pogrešna tjelovježba

Cilj tjelovježbe je potrošiti masno, a ne mišićno tkivo. Zaboravite na vagu, težina ništa ne dokazuje. Uostalom, ako vježbate, morate znati da su mišići teži od masti, pa je to razlog veće brojke na vagi. Možda ste uspjeli smršavjeti nekoliko kilograma, ali vam je trbuh još uvijek izbačen prema naprijed? To znači da niste pronašli idealnu tjelesnu aktivnost ili ste pak općenito nedovoljno fizički aktivni. Svaka aktivnost uslijed koje će puls biti lagano povišen (brzo hodanje, trčanje, ples..., uz seriju trbušnjaka, čučnjeva, iskoraka...), a osjećaj kao da ste stalno malo zapuhani, potrošit će najviše energije iz masnog tkiva.

Preopterećeni ste

Ako ste pod prevelikim stresom, bilo da je riječ o emocionalnom stresu ili preopterećenosti zbog poduže “to do” liste, tijelo će vam pojačano lučiti hormon stresa kortizol. On skladišti masnoće i tako sprječava mršavljenje, čak i kad ciljano manje jedete nego inače. Kretanje (već obična šetnja) u ovom slučaju najbolje pomaže, jer će umiriti dug i napuniti baterije, a dobro je i za liniju.

Tekst: Danijela Petrov

Fotografije: Profimedia