Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobroćudna čudovišta koja uče djecu o Hrvatskoj

Upoznati djecu s vlastitom im domovinom itekako je važna stvar. Ali učiniti to zabavno, intrigirajuće, poticajno, tako da sami požele saznati još i još znaju samo pravi poznavatelji dječje duše. Oni koje krasi srce djeteta.

Rad Stanislava Marijanovića pratim već godinama. Majstor pričanja, ali ništa manje i majstor ilustriranja. Poznat je kao znameniti istraživač čudovišta. Ali onih smiješnih, dobroćudnih koji tjeraju svaki strah, koje na neki način već poznajemo i s kojima se osjećamo dobro. Ove dvije slikovnice, iako su zapravo nadrasle slikovnicu i radije ih svrstavam pod knjige za djecu, čudnovati su popisi – čudopisi.

Naklada Sipar objavila je sve dvije knjige iz serije Dobroćudna čudovišta Hrvatske. U prvoj od njih upoznajemo Jadran, od Dubrovnika do Pule i 16 „čudovišta“ koja žive uz more. Pa ćemo tako npr. U Splitu susresti Arheolitusa Dvorepog, u Šibeniku Tulumtuma, na Kornatima Hridobada i tako dalje. Duhovitim i poučnim stilom Marijanović nas vodi na putovanje koje zasigurno nikada nećemo zaboraviti.

U drugoj knjizi sasvim drugi predjeli Hrvatske, putujemo kroz kontinentalnu Hrvatsku. Pa ćemo čudovište Skrmilota susresti u Krapini i usput naučiti što se to zanimljivo tamo dogodilo, Brostika će nas upoznati s Osijekom i beskrajnom, plodnom ravnicom... Čudesne slikovnice.

Stanislav je u predgovoru o svojim čudovištima rekao: „Čudovišta su razumna, osjećajna i raznolika bića koja nastanjuju svijet, ali od čovjeka se redovito skrivaju.“

Srećom, postoje ljudi koji vide drugačijim ovaj svijet, koji se dobro sjećaju kako je to biti dijete i nesebično svoja znanja i intuicije dijele sa svima nama.

Naklada Sipar

Napisao i ilustrirao: Stanislav Marijanović

Cijena: 120 kn

Tekst i foto: Nataša Jukić, spisateljica, kolumnistica, NLP master, asistentica u nastavi djeci s poteškoćama

Najnovije

Najpopularnije