Vjerujemo da svaki roditelj zna za knjige koje svaka djevojčica obožava - „Priče za laku noć za mlade buntovnice 1&2”. Kako i ne bi kada je taj projekt dviju Talijanki napravljen s toliko srca da je odmah postao hit nad hitovima. No, unutar tih knjiga nije bilo spomena o velikim muškarcima koji su mijenjali svijet. Zar ih nije bilo? Naravno, upravo zato što su muškarci iz povijesti (ali i današnjeg doba) naširoko poznati, bilo je nužno napisati priče posvećene upravo važnim ženama. Ipak, naši dječaci bi isto čitali o herojima i to u pristupačnom i zanimljivom obliku.

Tom je problemu doskočio autor Ben Brooks napisavši knjigu „Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji”. U njoj ćete pronaći nevjerojatne priče o stotinu muškaraca koji su naš svijet učinili boljim mjestom te dali nadu i nadahnuće budućim generacijama.

Svaka dobro ispričana priča u sebi nosi sjeme koje će u mašti mališana rasti i rasti. Mitovi, bajke i romani s fiktivnim likovima uzdižu dječji duh u neslućene visine. Ali priče koje su istinite, a opet neobične, nose posebnu snagu u sebi jer pokazuju da je nešto uistinu moguće – jer, kako čitamo u ovoj knjizi, već se dogodilo. Današnje vrijeme ponekad je vrlo konfuzno. Ne samo da djeca ne znaju kojim smjerom krenuti, nego su i sami roditelji zbunjeni. Mogli bismo reći da je previše mogućnosti pa se zapletemo u njihovu labirintu.

knjiga-koja-ce-djecake-nadahnuti-da-postanu-heroji

Ova knjiga govori o ljudima iz daleke i bliže prošlosti, od koji su mnogi i danas živi i djeluju u svojim područjima uspjeha. Autor se potrudio, osim onih poznatijih, uključiti i neke junake o kojima se ne govori toliko, ali itekako ostavljaju pečat. Tako ćemo pročitati fascinantne mini-biografije umjetnika, vojskovođa, znanstvenika, glazbenika, vladara, redatelja, glumaca, drevnih mudraca, kuhara i ostalih. Zavirit ćemo u živote Jamieja Olivera, Daniela Radcliffea, Baracka Obame, Nikole Tesle, poglavice Josepha, Oscara Wildea, Muhammada Alija, Johna Lennona i mnogih drugih.

Priče su kratke, ali iznimno jasne u svojoj nakani – da mladima pokažu kako put do uspjeha nije uvijek lak, ali se isplati riskirati i postati ono najbolje što mogu biti. Iz svega napisanog, lako je izvesti zaključak da knjigu preporučujemo svakoj modernoj obitelji. (Znanje, 119,00 kn)

Tekst: Branko Matijašević

Foto: press