Ova bogato ilustrirana slikovnica autorice i ilustratorice Lare Hawthorne ekološka je priča koja ističe koliko je važno da čuvamo i ne zagađujemo naša mora i kako možemo popraviti štetu koju smo već počinili i s čijim posljedicama se treba suočiti bez odgađanja. Govori o čudesnoj ribi Albi koja živi stotinu godina u koraljnom gradu punom boje i života… Ili je tako barem bilo nekada.

Priča je inspirirana ribom koja je doživjela čak 205 godina! No tijekom svog dugog života Alba ima sve manje prijatelja i susjeda, a koraljni greben gubi svoje predivne boje i oblike i umjesto toga postaje sivo mjesto na kojem se skuplja sve više smeća. A što se za to vrijeme događa u gradu iznad površine mora, i kako su ljudi koji ondje žive povezani s Albom i njezinim prijateljima, pronaći ćete u ovoj slikovnici koju preporučujemo ponajprije djeci od 3 do 7 godina, ali i svima kojima je važno da mora diljem svijeta budu plava, čista i puna života.

Osim u samoj priči čiji se zaplet događa kad Alba ostane zatočena u jednoj plastičnoj boci u kojoj je ugledala sjajni biser, djeca će uživati i u razgovoru o tome kako zaštititi biljni i životinjski svijet u moru, učenju naziva životinjskog svijeta na dnu mora, ali i kreativnosti ako ih nakon čitanja pozovete da sami pokušaju nacrtati kako zamišljaju različite vrste riba i algi u moru ili čak sebe kako čiste morsko dno od otpada koje ugrožava sve.

alba-riba-koja-zivi-100-godina

Izdavač: Planetopija (2019.)

Cijena: 95 kn (tvrdi uvez)

Tekst: I.T.

Foto: Planetopija