Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Astronauti, znanstvenici i mađioničari - kako igranje uloga pomaže djetetu da odraste

Vaše dijete zamišlja kako je princeza, znanstvenik, svjetski putnik, neustrašivi istraživač, čarobnjak iz Harry Pottera ili superheroj? Rado se oblači u likove iz svoje mašte ili oponaša ljude iz stvarnog života - blagajnice, policajce, ...

Važnost igranja uloga u zdravom razvoju djeteta

Igranje uloga ima krucijalnu ulogu u razvoju zdravog djeteta. Kroz igranje uloga dijete iskušava razne uloge, vježba životne situacija poput onih mame i tate, pacijenta i doktora, vatrogasca i podivljale vatrene stihije. Kroz igru, djeca stječu sigurnost u svoje snage, treniraju socijalne vještine potrebne u različitim životnim situacijama. I osnažena pobjedama i sigurnošću koju imaju u svojoj igri, osjećaju se jače i spremnije nositi se s izazovima svog svakodnevnog života.

Mnogi roditelji primjećuju kako djeca rado sudjeluju u tematskim zabavama i rođendanima - to nije neobično, ako znamo da su tematske zabave i rođendani zapravo vrlo elaborirana igra igranja uloga. Dječju maštu potpiruju kostimi njihovih superjunaka ili znanstvenika, a igre u kojima uranjaju u svijet svoje uloge još su ljepše u društvu vršnjaka. Okruženi prijateljima, u svijetu mašte, jačaju svoje veze s drugima obogaćujući ih iskustvima iz nekih drugih svjetova i nesvakidašnjih situacija i na drugi način vide sebe i druge.

Ono što mogu zamisliti - mogu i ostvariti

Kad ponudite djetetu igru znanstvenika u kojoj im date bijelu kutu i epruvete, vaša djeca, u svojim očima, jesu znanstvenici. Oni sebe mogu zamisliti kao važne i pametne ljude koji spašavaju svijet svojim izumima.

A kada se obuku u čarobnjake iz Harry Pottera ili junake Star Warsa, oni postaju heroji sposobni pobijediti zlikovce iz svijeta mašte - a onda valjda i riješiti svoje realne životne izazove.

Kroz igru, dijete će ispitati kako je to stati pred nekoga tko ti prijeti i reći mu “ne”, kako se može obraniti ili kako pregovarati. Igra superheroja pomažu djetetu doživjeti sebe kao osobu koja imaju snage nositi se s izazovima života.

Albert Einstein je rekao “Logika će te odvesti od A do Z, ali imaginacija će te odvesti gdje god želiš”. Važno je odgajati djecu da logički razmišljaju, matematika je važna i redovno pisanje zadaće i spremanje kreveta također - ali jednako je važna i mašta i imaginacija koju jačamo igranjem uloga. Zato se isplati investirati u superherojski plašt ili mali dječji laboratorijski set.

Igranje uloga obogaćuje rječnik

Svaka struka i svaki maštoviti svijet imaju svoj vokabular. Jednom su to epruvete, kiseline, lužine ili mikroskop i leća, drugi put čarobni napitci i mistična imena poput Hogwartsa koje nije lako zapamtiti - i izgovoriti. Igranjem uloga dijete se uči izražavati u raznim kontekstima, obogaćuje svoj rječnik i stječe sigurnost snalaženja u razgovoru u raznim situacijama i s raznim ljudima.

Igranje uloga širi vidike i motivira za učenje

Interes za znanje, znanost i učenje treba kultivirati od najmlađe dobi. Mi ljudi učimo samo ono što nam je zanimljivo i što pobudi našu unutarnju motivaciju - a nema boljeg načina da zainteresiramo dijete za neku temu od igre.

Zato moderno učenje uključuje kostimiranje u junake iz povijesti, kuhanje jela davnih civilizacija - da bismo pobudili interes i strast, moramo angažirati sva svoja čula, moramo BITI Rimljani ili Maye i Inke. Igra za ozbiljna stvar.

Nerijetko djeca kojoj ponudite igru faraona i njihovih piramida, starih Rimljana ili srednjovjekovnih vitezova pohrle u knjižnicu i uz malu pomoć svojih roditelja prošire svoje horizonte, pa uz ljubitelje povijesti postanu i dobri čitači. Moć igre nikad se ne smije podcijeniti. Put do dječjeg interesa gotovo uvijek je kroz igru, a posebno igru igranja uloga.

Razvoj motoričkih vještina

Igre igranja uloga često podrazumijevaju aktivnosti koje nisu dio djetetove svakodnevice. Zamišljamo da letimo, mačujemo se, klanjamo se na način drevnih faraona ili vježbamo finu motoriku ruke pipavim pincetama i kapalicama dok radimo pokuse. Pedantno primamo pincete ili učimo plesove dalekih kultura.

, Image: 415254302, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dmitrii Rud / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve su to dragocjene motoričke vježbe koje pomažu djetetu osvijestiti, aktivirati i razviti sve mišiće, od onih najvećih, do onih najsitnijih.

Vidjeti djecu kako se užive u daleke svjetove, laboratorije, superherojske avanture ili zanimljive rituale drevnih kultura podsjeća nas na to koja je važnost mašte za dječji razvoj. I kako je lako teleportirati djecu u svijet mašte. Par kostima, nekoliko situacijskih igara i predmeti koji će opremiti dijete za svijet o kojem mašta - i to je to.

Tekst:Ivana Mihoci Vidoš, magistra pedagogije, odgojiteljica i mama

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije