"Ovo je priča o gospodinu Izboru i gospođici Posljedici. Zvat ćemo ih gospodin Iz i gospođica Po jer više vole da ih se tako zove. Iz i Po neobičan su par. Nitko ih nikada nije vidio, ali ih svi poznaju. Zanimljivo, zar ne? Iz i Po nikada se ne odvajaju.Čak i ptičice na grani znaju da gdje je gospodin Iz, tu se negdje mota i gospođica Po.Gospodin Iz katkad izabere ostati malo duže u krevetu prije odlaska u školu, preskočiti doručak ili ne napisati zadaću, pa gospođica Po ima mnogo posla tjerajući ga da trči na nastavu ili mu šaljući gospodina Krulju ili gospođu Školsku Jedinicu. No gospodin Iz katkad izabere biti dobar i dijeliti s drugima, pa gospođici Po ne preostaje drugo nego ga nagraditi gospođom Srećom, smijehom i toplinom u srcu."

Priča Gospodin Iz i gospođica Po dio je serije slikovnica o razvoju socioemocionalnih kompetencija kod djece i izrazito je važna, jer djeca do određenih godina ne mogu povezivati uzroke i posljedice i treba im pomoć da postanu svjesna svojih izbora. Svjesna da puno toga ovisi o njima. Iz i Po neka vam budu kao svjetionik uz kojeg ćete dalje s djetetom otkrivati tijekom dana kako je svaka njegova odluka i postupak imalo neku posljedicu, baš kao što je to slučaj i kod roditelja i braće i sestara i svih ljudi. I kako ne možemo uvijek nekoga drugoga okrivljavati za ono što nam se događa, to niti je točno, a k tome nam oduzima moć da shvatimo koliko puno sami možemo napraviti, promijeniti, utjecati... Tu snagu treba graditi u malenima što je ranije moguće. Poticati ih da primjećuju, malo više promisle prije nego odluče nešto napraviti...

uz-gospodina-iz-i-gospodicu-po-djeca-lakse-uce-o-posljedicama

Ovo je priča o odgovornosti, o razvoju samostalnosti, što je preduvjet za preuzimanje obveza izvršenja svakodnevnih zadaća. Iz i Po uče djecu da u svakome trenutku imamo izbor i da odluke koje donosimo imaju svoje posljedice. Te posljedice mogu biti neugodne ili dobre, a dio učenja odgovornosti iz iskustva podrazumijeva i prihvaćanje pogrešaka te spremnost na ponovne pokušaje. Naučite ih da greške nisu problem dokle god iz njih učimo. Da je normalno i u redu griješiti, da to čine sve, ali da se one mogu u većini slučajeva popraviti. I da svaki put možemo u ono što radimo dodati još više truda i ljubavi. Budite im svijetli primjer osobe koja preuzima odgovornost za svoje postupke i tada će Iz i Po sjesti na pravo mjesto!

Djeca i odgovornost

Odgovornosti je savjesno obavljanje dužnosti, ali i mogućnost spoznavanja posljedica naših izbora. Ako znamo da u nečemu imamo izbor i prava, moramo znati da uz to imamo i odgovornost. Naravno, djeca nemaju istu odgovornost kao što imaju odrasli, međutim, iznimno je važno da odmalena uče kako njihovi postupci imaju različite posljedice.

Preuzimanje odgovornosti je ključ za ostvarenje trajne sreće i uspjeha, jer nam daje moć da uzmemo svoj život u svoje ruke i tako ne zavisimo o vanjskim okolnostima.

Autoricu ove slikovnice, Tamaru Vučković, već dobro znate po mindfulness slikovnici Ovdjezemska, po djelovanju u Vježbaonici sreće koju je osnovala s Tihanom Lipovec Fraculj čiju smo slikovnicu prošli tjedan objavili. Čarobni duet stvara dalje, a ovoj će se predivno ilustriranoj slikovnici najviše veseliti djeca od 5 do 9 godina.

uz-gospodina-iz-i-gospodicu-po-djeca-lakse-uce-o-posljedicama

Autorica: Tamara Vučković

Ilustracije: Jelena Brezovec

Izdavač:Evenio

Uvez: tvrde korice

Cijena: 80 kn