Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljepote Jadranskog mora djeci su još bliže uz Adrianu

Nakladnik Aqua Maritime objavio je slikovnicu “Adriana se vratila” koju najmlađi uzrast može ponijeti u ljetnu hladovinu. Tekst slikovnice potpisuje renomirana hrvatska književnica Olja Savičević Ivančević, a ilustracije Imelda ...

Adriana se vratila" edukativna je slikovnica koja malima i velikima približava ljepote Jadranskog mora i njegove stanovnike, poput morske medvjedice, ali ih nastoji i potaknuti na brižan odnos prema morskom okolišu. Ako volite more, zavoljet ćete i priču o sredozemnoj medvjedici, morskome čoviku koji je u jednome trenutku napustio Jadran. Ova je životinjica ljudima koji uz more i od mora žive, bila toliko draga da je dobila nadimak Adriana. A ako odrasli i djeca slikovnicu zavole, mogući su i novi nastavci” – istaknula je Mila Bulimbašić Botteri, urednica slikovnice koja je dostupna u svim trgovinama Aquae diljem Jadranske obale.

            Olja Savičević Ivančević osmislila je priču za najmlađe, priču za buduće čuvare prirode i mora koji tek uče i čitati i plivati. Olja smatra da je more, koje toliko volimo i koje je dom svim onim čudesnim morskim kreaturama, pa tako i morskim medvjedicama, čisto samo ako postoje ljudi koji o moru brinu. A ovom nas pričom autorica poziva da održavamo čistoću mora i plaža na vrlo jednostavan i motivirajući način. Od nje doznajemo i odakle je dobila inspiraciju za Adrianu: "Skupilo se, zapravo, već poprilično godina otkad sam se prvi put srela s Adrianom. Tada je to bila maskota Mediteranskih igara u Splitu, stilizirana figurica morske medvjedice koju mi je poklonio otac i ispričao mi o kojoj se prekrasnoj i rijetkoj životinji radi. Odrasla sam u kući blizu mora u Kaštelanskom zaljevu i to more, koje je meni bilo najdraže na svijetu, jer za bolje nisam znala, bilo je mutno i zagađeno. U njega morska medvjedica Adriana, ljubiteljica čistih mora, nije svraćala niti u pričama. Svejedno sam je katkad tražila pogledom, jer sam kao i sva ondašnja djeca vjerovala da mora jednom svratiti i u naš Zaljev. U međuvremenu sam, valjda, oplovila ili obišla gotovo svaki jadranski otok, hrid i obalu, zavirila i u neke podvodne špilje, susrela se na razne načine s raznim morskim stvorenjima, ali nikad nisam ugledala ništa slično Adriani, koja je u ovim krajevima prerasla u mitsko biće.

Ipak, ostala je moja omiljena maskota, nešto sasvim privatno, autentična igračka, kao i lik iz lokalne usmene predaje, pa mi je mogućnost da u suradnji s dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović sudjelujem u kreiranju njenog lika i napišem priču „Adriana se vratila“ o maloj morskoj medvjedici, došla kao ostvarenje one davne djetinje čežnje da je vidim izbliza.”

Nakladnik: Aqua Maritime

Cijena: 79 kn

Kreativni zadatak za osvajanje slikovnice

Zamolite svoje dijete da vam opiše na koji bi način ono očuvalo ljepotu i čistoću mora i pošaljite njihove odgovore na mejl [email protected] s naslovom "Adriana se vratila". Ne zaboravite napisati podatke za slanje slikovnice. Odgovor koji nas najviše osvoji osigurat će djetetu primjerak ove morske slikovnice. Sretno!

Tekst i foto: press

Najnovije

Najpopularnije