Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„U potrazi za Gobi“: nadahnjujuća priča o izgubljenom psu i pronađenom čovjeku

Dva sasvim drugačija bića susrela su se na kraju svijeta i postala najbolji prijatelji

Veliki svjetski bestseler „U potrazi za Gobi“ napisao je ultramaratonac australskog podrijetla Dion Leonard koji se poslije preselio u Škotsku. U njemu opisuje kako je na jednoj utrci, i to kroz pustinju Gobi, upoznao malenu kujicu koja mu je postala suputnica u daljnjem životu. I možda se pitate zašto o ovoj toj pišemo na portalu za roditelje… Ipak, ostanite s nama nakratko.

Dion Leonard imao je sretno djetinjstvo, sve do kobnog trenutka kada mu je iznenada preminuo otac. Takav šok i posljedična trauma dijete prate cijeloga života, a u Dionovu slučaju, tada je došlo do još jednog gubitka – majke. Majka je bila tjelesno prisutna u njegovu životu, ali toliko se povukla u sebe da je izgubio svaki emocionalni dodir s njom. U jednom ga je čak trenutku poslala živjeti u donji dio kuće, gdje je bio potpuno sam. Ubrzo se odselio, a sa sobom u svijet ponio veliku tugu. Dionova ispovijest u knjizi koja se odnosi na te godine nije iscrpna, ali je veoma iskrena i potresna.

Znači, čovjek koji je ostao gotovo sam, poslije je postao neumoran ultramaratonac. Kako mu je to uspjelo? Snagu je crpio većinom iz tog gubitka u djetinjstvu, a na utrke je išao samo kako bi pobijedio. Na jednom čak mjestu spominje da mu trčanje nije zanimljivo samo po sebi. Raspad obitelji potaknuo ga je da postane ambiciozan i grabi prema vrhu. Visoka mjesta koja je osvajao, poticala su ga samo na još veći trud. No gdje je kraj?

Sudjelovao je u brojnim utrkama, a svaka je bila zahtjevnija od prethodne. Osim što broje više stotina kilometara, ultramaratonske utrke izvode se u predjelima svijeta koji su vrlo nepristupačni – ekstremno visoke ili niske temperature, vlaga, tlakovi zraka koji luduju. A pustinja Gobi kraljica je nepristupačnosti.

Sve je krenulo glatko i potrajalo nekoliko dana. A tada se u kampu pojavio malen kuštravi pas bez vlasnika. Trkači su bili oduševljeni, pitajući se otkud se pojavio, ali Dion je jedva trepnuo, usredotočen na samo jedan cilj – pobjedu. No idućega dana primijetio je da mu se nešto mota pod nogama. Bila je to Gobi, kako ju je poslije nazvao u čast njihovu mjestu upoznavanja. Isprva se htio otarasiti psa i u miru nastaviti utrku. No ona nije odustajala, prateći ga preko pijeska, kamena i vode. I tada mu je sinulo da je to jedno posebno biće. Biće koje poznaje ljubav. Biće koje će mu promijeniti život.

Tijekom tih nekoliko iscrpljujućih dana Dion je u Gobinim očima pronašao ljubav koja mu je omekšala srce. Više mu nije bila važna pobjeda jer je stekao vrijednu prijateljicu. Ona mu je promijenila perspektivu te je počeo pomagati čak i najgorim protivnicima koji su do cilja htjeli stići prevarom. No već je tada znao da su u životu važne sasvim druge stvari.

U drugome dijelu knjige počinje prava drama. Ondje čitamo o mukotrpnom procesu prebačaja Gobi iz Kine u Edinburgh, gdje Dion živi i danas. Taj se dio čita poput avanturističkog romana u kojem su ulozi puno veći nego što se na prvu čini. Jer Dion je ponovno pronašao nešto što je davno izgubio i to više neće lako pustiti. Cijela knjiga odiše optimističnim tonom koji je daleko od sladunjavog, i to priči daje dozu tvrdog realizma. Pročitajte ovu priču jer velika je mogućnost da će Gobi promijeniti i vaš život – nabolje. (Izdavač: Koncept, 129,00 kn)

Tekst: Branko Matijašević

Foto: press, Facebook

Najnovije

Najpopularnije