Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogledajte dječju predstavu 'Genkidu' - adaptaciju Epa o Gilgamešu s vrijednom porukom o važnosti prijateljstva

Lutkarski eksperimentalni teatar, poznatiji kao Kazalište LET, predstavlja novu lutkarsku predstavu za djecu – GENKIDU – temeljenu na Epu o Gilgamešu. Ulaz na predstavu je besplatan...

 predstava Genkidu

Predstava 'Genkidu' temeljena je na adaptaciji prva četiri pjevanja epske poeme za koju se smatra da je jedna od najranije zapisanih priča na svijetu, Epa o Gilgamešu. Ali radnja predstave počinje i prije no što je Gilgameš postojao, u trenutku kada su stari sumerski bogovi odlučili stvoriti danas nestali grad kojim je vladao Gilgameš – grad Uruk. Pošto su stvorili grad, bogovi su stvorili i stanovnike, kako se ne bi dosađivali iznad pustih zidina grada Uruka. No, ni bogovi nisu savršeni - kada su stvarali Uruk potkrala im se jedna greška. U šumi nedaleko od Uruka sakrila se zlokobna zvijer Humbaba koja je uništavala zabavu i mir stanovnicima tog drevnog grada. Ljudi su se, naravno, okrenuli bogovima za pomoć, a oni su im zauzvrat poslali dva kralja – Gilgameša i Enkidua. No, ti kraljevi nisu bili od velike pomoći, njihova silna pohlepa i samodopadnost zaslijepili su im oči i okrenuli ih jedan protiv drugoga. Da bi se riješili strašne zvijeri i pohlepnih kraljeva stanovnici su morali preuzeti stvari u svoje ruke i naučiti velike kraljeve da nije važno koliko zlata ili hrane netko ima,sve dok nije sam i ima prijatelja.

 predstava Genkidu

Drevna priča prepuna temeljnih vrlina

Drevna orijentalna priča djeci će približiti neke od temeljnih vrlina koje su s razlogom protkane svjetskom književnošću od njenih prapočetaka. Putem šaljivih dosjetki, kroz igru, pjesmu i ples stanovnika nestalog grada Uruka, ali u kontekstu današnjih prilika i okruženja, želja nam je predstaviti, promovirati i podsjetiti na važnost prijateljstva, onako kako je može vidjeti i razumjeti svatko - a prvenstveno djeca. Predstava je namijenjena djeci od 4 godine naviše. Predstava traje 35 minuta. Nakon predstave organizirana je radionica za djecu, tematski povezana s predstavom Genkidu. Ulaz na predstavu i radionicu je besplatan. Premijera: 19. svibnja 2019. u 12 sati, Tkalčićeva 33. Ulaz besplatan.

Autorski projekt Katarine Grgić i Matee Antunović temeljen na Epu o Gilgamešu

Dramaturg: Patrik Gregurec

Autorska glazba: Domagoj Obadić i Josipa Vukušić

Izrada lutaka: Darko Jenik

Scenografkinja: Isidora Švaga

Grafičko oblikovanje: Ivan Stanišić

Video najava: Matija Benić

Igraju: Matea Antunović, Patrik Gregurec, Katarina Grgić, Domagoj Obadić, Josipa Vukušić

Kazalište LET osnovala je poznata zagrebačka lutkarica Vanda Šestak Vilić još 1992. godine. Tada su njegovi glumci 'preoteti' iz kazališta Mala Scena, a uglavnom se radi o srednjoškolcima i studentima. Danas se neki od pionira LET-a nalaze u drugim kazalištima, a neki su nastavili drugačijim putovima. Kazalište je nedavno postalo neprofitna udruga koju trenutno vodi Iva Lipovac – dugogodišnja redateljica i mentorica našeg malog kazališta. LET već dvadeset godina okuplja mlade amaterske umjetnike i svake nedjelje igra besplatne dječje predstave nedjeljom u 12 sati u prostorima Mjesne zajednice August Cesarec u Tkalčićevoj 33.

Kroz Kazalište LET prošli su razni tekstovi dječje književnosti, od priča braće Grimm, Rudyarda Kiplinga, La Fontainea, Andersenovih bajki, do autorskih tekstova Vande Šestak. Za sobom broji mnoge domaće festivale, turneje, lutkarske improvizacije, sklepane i stabilne pozornice, slučajne i namjerne kazališne uspjehe. Nastavlja djelovati i okupljati mlade kazališne volontere koji već dugo uveseljavaju dječja lica i igraju predstave za svako znatiželjno dijete.

Predstava je financirana uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Tekst i foto: kazalište LET

Najnovije

Najpopularnije