Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slikovnice koje pomiču granice razmišljanja kod djece

U biranju literature za najmlađu populaciju valja biti oprezan. Kao roditelj, spisateljica i netko tko radi s djecom u školi itekako sam svjesna svih onih važnih otisaka koje pročitano štivo ostavi na duši i u dječjem umu. Sve pročitano ...

Sigurna sam kako slikovnice, priče ili bajke djeci nisu samo slova na papiru. Uz pravilan pristup otvaranja novih i čudesnih svjetova otklanjamo strahove, rješavamo probleme, pružamo utjehe. Čitajući paralelne situacije prilagođene njihovoj dobi, dajemo djeci mišiće. Jačamo im svijest o njima samima tako što ćemo diskutirati o pročitanom. Postavljati pitanja, tražiti odgovore.

Nakon dobrih, kvalitetnih priča nastaju igre. Nastaju zaključci i potreba za još. Vođena tom idejom, nakon više stotina pročitanih slikovnica i praćenja reakcija djece na njih, neke ću vam i predložiti.

------------------

Jedna je od onih koje bi trebale imati  posebno mjesto na polici dječje sobe.

"Knjiga velikih filozofskih suprotnosti" O. Brenifiera i J. Desprésa malo je umjetničko djelo za um svakog djeteta koje voli promišljati i razmišljati izvan granica. Knjiga koja pomiče granice i spaja jednostavnost življenja s pitanjima širih razmjera. Knjiga koja budi um i potiče ga na sasvim nove poglede na svijet oko nas.

Postavljanje zanimljivih pitanja uz neobične i dojmljive ilustracije budi i najuspavanije glavice.

„Može li riba biti riba čak i ako ne izgleda kao riba?

Može li nešto izgledati kao riba, a ne biti riba?“samo su neka od pitanja koja se nude.

Malo je ovakvih štiva na tržištu, rijetko je ovakvo blago. Preporuka!

Naklada: MeandarMedia

Cijena: 119 kn

Iz iste serije dolazi nam i knjiga LJUBAV I PRIJATELJSTVO, O. Brenifier, J. Després

Što je to uopće ljubav? Kako je opisati, imenovati a da bude shvatljiva svima? Kojim primjerima je približiti djeci kao razumljivo nasušnu potrebu kako malenih tako i odraslih?

Postoji li univerzalna definicija za ljubav? Naravno da ne. Ali zato postoje neograničena pitanja o tome kako se ljubav manifestira i što to uopće znači voljeti.

Dvanaest ideja o tome što znači voljeti predstavljene su u ovoj knjizi na jedan pronicljiv i maštovit način. Neću vam otkrivati detalje da ne pokvarim užitak čitanja. Čitajte je  u zagrljaju s klincima. Onako mirni, u toplom, pred spavanac. Zaspati s mislima na ljubav… neprocjenjivo.

Ne mogu vam opisati sreću kad naletim na ovakve knjige, u kojima se sadržaj sljubi s ilustracijama i cijeli uvezani koncept ima savršenog smisla. Otvara debate s djecom (pa i odraslima) nakon čitanja, zdrave rasprave, preispitivanje sebe samih.

Ni jedna od ove dvije knjige nije vezana za dob. Ponekad jednostavno nije potrebno stavljati ograničenja ljepotama. Svatko će ih tumačiti na svoj način. Čitala sam ih predškolcima i djeci nižih razreda osnovne škole, divno su reagirali. Topla preporuka! (79 kn)

 Tekst i foto: Nataša Jukić, spisateljica, kolumnistica, NLP praktičarka, asistent u nastavi djeci s poteškoćama

Najnovije

Najpopularnije