Nakon uspješnice 'Danski odgoj djece', koji se našao na listi najprodavanijih knjiga prošle godine, svjetski poznata autorica Iben Dissing Sandahl jučer je u Zagrebu predstavila svoju novu knjigu 'Igra na danski način'.

Ova stručnjakinja za roditeljstvo, ovlaštena narativna psihoterapeutkinja, obiteljska savjetnica, učiteljica, govornica, ali i supruga i majka dviju djevojčica u novoj knjizi nastavlja promišljati o razvoju djece, a jučer je u prostorijama Školske knjige u Zagrebu odgovarala na pitanja zašto je igra ključan element dječjeg razvoja i kako igra razvija uravnoteženu, otpornu i zdravu djecu.

Okupljene je najprije pozdravio danski veleposlanik Christian Thorning, a razgovor s autoricom je moderirala book blogerica Alis Marić te Tamara Vučković, učiteljica i jedna od pokretačica programa Vježbaonica sreće te autorica slikovnice Ovdjezemska.

dankinja-iben-dissing-sandahl-predstavila-novu-knjigu-za-roditelje-i-prenijela-vazne-poruke-roditeljima

Inače, Iben Dissing Sandahl je nakon završetka učiteljskog studija deset godina radila u danskom obrazovnom sustavu prije nego što je stekla diplomu narativne psihoterapeutkinje.

U novoj knjizi promišljam o razvoju djecu pomoću igre koja potiče njihovo samoizražavanje i provođenje kvalitetnog zajedničkog vremena s roditeljima. Slobodno vrijeme nikad nije gubitak vremena već poticaj za razvoj istraživačkoga duha i mašte djece. Danas previše vremena i energije ulažemo u obrazovne temelje dječjeg razvoja umjesto da djeci dopustimo da istražuju sebe i svoju okolinu. Bezbrižno nestrukturirano slobodno igranje nije gubitak vremena. Upravo suprotno, igranje je dragocjeno iskustvo isprobavanja koje djeci nudi neograničene mogućnosti stvaranja i izražavanja beskonačnosti njihove mašte. Da bismo odgajali sretnu djecu moramo razmatrati djetetov fizički, kognitivni, emocionalni i društveni razvoj. U ovoj sam knjizi htjela pokazati što je najbitnije u odgajanju djece koja će izrasti u sretne osobe, a odgovor je upravo – igra. Inače propuštamo nešto vrlo važno. Današnji trendovi u upotrebi tehnologija, nove definicije obitelji, manjak osjećaja zajedništva, izloženost necenzuriranim informacijama i drugi stresori pokazuju da je pravi trenutak za očuvanje vrijednosti obične, slobodne igre“, ispričala je autorica i istaknula kako je njezina nova knjiga iznimno praktičan savjetnik za roditelje i odgojitelje kako igru učiniti dijelom svakodnevice unutar obitelji, dječjih vrtića i škola.

Autorica se čudila da kod nas postoje zakon koji opisuje do kada dijete ne smije samo ostati u kući i objasnila da oni takav zakon nemaju, jer roditelji u suradnji s djecom dogovaraju kad je dijete spremno na taj korak. Također je objasnila da se pred kafićima ne ostavljaju starija djeca bez nadzora već samo bebe koje spavaju u kolicima i koje tako ostaju na svježem zraku, da ne bi bilo zabune... I da je to toliko normalno da nikome ne pada na pamet da bi se nešto loše moglo dogoditi. Kaže kako je "danski" način vrlo lako primjenjiv bilo gdje, da se ne mora biti Danac da bi se dijete pustilo da samostalno smišljava neku igru i da se s njim provodi vrijeme u prirodi i nakon povratka s posla... Sama osjeća da odrasli u našoj zemlji nedovoljno izražavaju povjerenje prema djeci i zbog toga ih ograničavaju u slobodi istraživanja i učenja na prirodan način. I to je možda jedna od najvažnijih poruka koju bi roditelji trebali usvojiti...

Tekst i foto: press