Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svima nam treba mudrost koju u sebi nosi slikovnica Ovdjezemska

Prva mindfulness slikovnica Tamare Vučković očarala nas je svojom pričom i porukom i jednostavno smo je morali imati prvi!

U izdanju nakladne kuće Harfa točno za početak Interlibera izašla je nova slikovnica znakovitog imena Ovdjezemska. Riječ je o posebnoj zemlji mira, ljubavi, sreće i tihe, duboke prisutnosti. Točno onakva kakvu svi trebamo i koju stalno tražimo tamo negdje daleko izvan sebe... U utorak smo među prvima posjetili Interliber i ovo je slikovnica koju ćemo uvijek rado preporučiti, što zbog priče, što zbog ilustracija, ali i onoga što se u njoj nalazi nakon priče. Njezina autorica, Tamara Vučković, majka je dvojice predivnih dječaka kojima je slikovnicu posvetila. Kako i ne bi kad su joj oni pokazali put do Ovdjezemske. U njoj je pronašla svoje talente i nadahnuće, stoga smo joj morali postaviti nekoliko pitanja da doznamo kako je sve krenulo. Evo što nam je otkrila o inspiraciji za nastanak slikovnice:

"Mislim da se inspiracija za pisanje ove prve mindfulness slikovnice rodila upravo iz moje sve veće prisutnosti u vlastitom životu. Prošle godine, negdje u ovo doba, gdje god sam krenula i kamo god sam pogledala, posvuda sam primjećivala jednoroge. Bilo je toliko intenzivno da me je počelo dobro zabavljati. Pitala sam se ima li to neko značenje, a onda mi je jedne večeri pala na pamet priča o jednorogu i dječaku. Priču sam zapisala u svoju posebnu bilježnicu s likom jednoroga :) i osjetila da se rodila jedna lijepa mindfulness priča za djecu. Od toga dana jednorozi me više nisu pratili na svakom koraku i to je za mene bilo to. Jednostavno sam osjećala da će priča postati slikovnica."

Zanimalo nas je i kojem je uzrastu namijenjena te kako je došlo do suradnje s Harfom?

"Slikovnica je namijenjena djeci od 4 do 9 godina. Iako volim reći da gornje granice nema. Do suradnje s Harfom za mene je došlo sasvim logično i prirodno. S nastankom priče rodila se i želja da ju izda upravo Harfa, tako da sam Harfi prvoj ponudila priču i vjerovala kako će Irena prepoznati čaroliju Ovdjezemske. Dugo pratim rad Irene Orlović i volim što slijedi svoje snove. Sretna sam što je „Ovdjezemska“ među divnim naslovima „Knjiga koje vole djecu“.

Tamara Vučković je diplomirala na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i rad s djecom u školi donio joj je sjajno iskustvo i motivaciju da stalno nešto novo stvara. Javnosti je tako već poznata i po vođenju radionica Vježbaonica sreće koju je prošle godine započela s kolegicom i prijateljicom Tihanom Lipovec Fraculj. Evo kako se u to uklopila i Ovdjezemska:

"Naše edukacije i radionice rado su posjećene i uživamo vježbajući s djecom, roditeljima i stručnjacima vještine koje nam mogu pomoći da se osjećamo sretnije i zadovoljnije. „Ovdjezemska“ će svakako imati prostora u „Vježbaonici sreće“ jer je temelj same Vježbaonice sreće dati ljudima alate koje mogu koristiti upravo ovdje i sada. „Ovdjezemska“ je jedan od tih alata. U čast „Ovdjezemske“ u „Vježbaonici sreće“ uskoro će krenuti predivne radionice usredotočene svjesnosti za djecu na kojima ćemo, naravno, čitati Ovdjezemsku koja u sebi sadrži i posebnu tematsku vježbu za opuštanje i uživati u divnim vježbama opuštanja i igrama prisutnosti za djecu." Rad „Vježbaonice sreće“ možete pratiti na Facebook stranici i YouTube kanalu.   Glavna poruka Ovdjezemske je kako je sve potrebno za sreću u nama samima i kako nikada ništa izvana nije i neće biti presudno za naš osobni osjećaj sreće. Dok su mala, djeca to jako dobro znaju, ali ih mi "veliki" svojim načinom života odučimo od toga, objašnjava nam Tamara koja ovom slikovnicom želi podsjetiti i one velike na tu istinu kako bismo je onda mogli vratiti našoj djeci.

Ilustratorica Dubravka Kolanović od Tamare je dobila samo jednu jedinu uputu, a to je da slobodno uživa u procesu stvaranja:

"Jako sam sretna s ilustracijama koje je divno osjetila Dubravka Kolanović. One su prozračne, jednostavne, prisutne, baš kakve trebaju biti. Mislim da svatko od nas daje najbolje od sebe onda kada mu je dana sloboda. Još ako pritom uživa u procesu, onda nastane čarolija poput „Ovdjezemske“.

A dolazite li danas (četvrtak) na Interliber, lako možete dodatna pitanja autorici postaviti i sami jer će vas čekati u paviljonu 6, na Harfinom štandu.

Cijena slikovnice je 99 kn.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Harfa

Najnovije

Najpopularnije