Pričaonica je krug žena koje su došle poslušati ili ispričati svoje negativno iskustvo u sigurnoj atmosferi vezano za reproduktivni sustav, bilo kiretažu, porod ili procedure tijekom potpomognute oplodnje. Uz vodstvo doule slušateljice dobivaju prostor da neometano izraze sve što osjećaju. Fokus je na autentičnoj, emotivnoj priči i doživljaju iskustva bez vanjskih osuda ili pretpostavki.

Svrha pričaonice je da žena dozvoli sebi izgovoriti ono što osjeća i ispriča priču koja je samo njezina, bez straha od osude i kritike. Ovakav način rada ženama pruža osjećaj da nisu usamljene u svojim emocijama koje često nisu društveno prihvatljive.

Pričaonice su se već provodile s temom različitih iskustava porođaja, a ove će biti podrška ženama koje su istupile u akciji Prekinimo šutnju i svima onima koje su ovom akcijom osjetile da moraju ispričati svoju priču, no ne žele se izlagati javno.

Pričanje priče liječi, ponajviše osobu koja je priča, a zatim i slušatelje. Isto tako daje inspiraciju i uvid svima u tom sigurnom krugu.

Ovo je prva u nizu pričaonica, održavat će se mjesečno i participacija za prostor je 20 kn. Obavezna prijava na anita@doula.hr

Voditeljice:

Anita Budak je certificirana doula, majka triju djevojčica te voditeljica programa Ljudska prava u porodu. Bavi se autentičnim pričanjem priča kroz rad sa ženama, te istražuje moć razumijevanja svoje priče i utjecaja pričanja svoje priče na kvalitetu života.

Andrea Weiss Sadeh je doula, voditeljica Centra Staze u kojem vodi radionice za osnaživanje žena (www.centarstaze.com), art terapeut i majka troje djece.

Središte njenog rada je prekidanje patrijarhalnih obrazaca, povratak mudrosti tijela i neometano zračenje ženske energije u životu svake žene.

Više o događanju čitajte na FB eventu.

Tekst i foto: Hrvatska udruga doula