Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrtićarci kroz igru usvajaju robotiku

U dječjem vrtiću Čigra provodi se eksperimentalni program robotike za djecu predškolske dobi. U program su uključena djeca starija od četiri godine koja rješavaju složenije zadatke s robotima

„Tehnologija je danas sastavni dio svakodnevice, a djecu želimo upoznati s pravom funkcijom robota. Oni služe kako bi pomagali ljudima. Budući da većina djece, pokazala su to i naša istraživanja, robote doživljava kao humanoidne, u našoj edukaciji koristimo upravo robote ljudskog oblika. U suradnji s odgojiteljicama iz vrtića Čigra pred djecu stavljamo zadatke u kojima se roboti koriste za poduku iz, primjerice, zbrajanja ili abecede. Djeca zahvaljujući robotima razvijaju svoju motoriku, usavršavaju koordinaciju očiju i ruku te vježbaju koordinaciju u prostoru“, kazao je Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskoga robotičkog saveza.

Odgojitelji dječjeg vrtića dodaju kako djeca zadatke s robotom svladavaju kroz igru te da je upravo to odlika suvremenih kurikula. „Suvremeni kurikuli, kako oni školski, tako i oni predškolski, potiču nesvjesno širenje znanja. Djecu treba usmjeravati da ih vlastita znatiželja vodi u svladavanje nečega novoga. Roboti su im u tome sjajni saveznici. Intrigiraju djecu i oplemenjuju neke tradicionalne igre. Djeca, primjerice, vole labirinte, ali kad robota moraju programirati da prođe labirint, igra im postaje još uzbudljivija. Labirint znamo staviti i na kartu svijeta, pa djeca dobivaju zadatak, primjerice, iz Australije doći na Sjeverni pol. Spajanjem robotike i geografije učenje postaje multidisciplinarno“, kazala je Martina Pavić, ravnateljica Čigre.

Uz humanoidne robote u eksperimentalnoj se robotici za predškolce koriste i Bee Boti. To su mali podni roboti u obliku pčelica. Jednostavni su za rukovanje, a djecu podučavaju usmjeravanju, procjenjivanju i rješavanju problema. Riječ je o tehnološkim rješenjima koja su dobila niz prestižnih svjetskih nagrada i koja se koriste u predškolskim i školskim ustanovama diljem svijeta.

press

Tekst i foto:

Najnovije

Najpopularnije