Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ususret danima medijske pismenosti: prijavite skupine učenika za posjete medijskim kućama

Povodom Dana medijske pismenosti, brojne medijske kuće ugostit će skupine učenika i upoznati ih s načinom funkcioniranja medija i stvaranja medijskih sadržaja. Saznajte kako se prijaviti

Agencija za elektroničke medije i UNICEF, zajedno s brojnim partnerima, pokrenuli su Dane medijske pismenosti, koji će se održati od 19. do 21. travnja 2018. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture. Cilj je kroz predavanja, radionice i obrazovne materijale za rad u vrtićima i školama omogućiti predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, odgojiteljima, roditeljima i svima koji brinu o djeci da upoznaju osnove medijske pismenosti.

Učenicima od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole namijenjena je i aktivnost pod nazivom “Djeca upoznaju medije” koja će se provoditi od sredine do kraja travnja na Hrvatskoj radioteleviziji, na Novoj TV, RTL-u, u Media servisu, Večernjem listu, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji i Novom listu.

Ove medijske kuće ugostit će skupine od osam do dvanaest učenika, zajedno s nastavnikom, i upoznati ih s načinom funkcioniranja medija i stvaranja medijskih sadržaja. Učenici će od medijskih djelatnika učiti kako nastaju vijesti i po kojim se kriterijima biraju, kako izgleda proces stvaranja medijskog sadržaja, koja su zaduženja novinara, urednika, producenata, snimatelja i ostalih medijskih djelatnika, koja pravila mediji moraju poštivati prilikom izvještavanja, koja je društvena uloga medija i slično. Pod mentorstvom profesionalnih novinara i urednika, neki će sudionici imati priliku stvoriti svoj vlastiti radijski ili televizijski prilog, odnosno novinski članak.

Cilj ove aktivnosti je jačanje medijskih vještina i znanja djece i mladih, te razvoj kritičkog promišljanja medijskih sadržaja. Učenici će prilikom posjeta medijskim kućama dobiti znanja i vještine koje su im potrebne za jačanje medijske pismenosti, koja obuhvaća sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih sadržaja, kao i vještine služenja medijskim i tehnološkim platformama.

Prijavite svoju skupinu učenika za aktivnost “Djeca upoznaju medije”

Prijave traju do 29. ožujka, ili do popunjenja kapaciteta, a skupine će se birati po redoslijedu prijava.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti

Tekst:www.medijskapismenost.hr

Najnovije

Najpopularnije